Select Page

OBILJEŽENA TUŽNA OBLJETNICA: Zločin u Uzdolu bez kazne za ubojice nakon 21 godine

OBILJEŽENA TUŽNA OBLJETNICA: Zločin u Uzdolu bez kazne za ubojice nakon 21 godine

Samo u pet dana akcije “Neretva 93.” pripadnici Armije ubili su 74 Hrvata u Sjevernoj Hercegovini

Predstavnici stradalničkih udruženja, političkih vlasti i crkveni predstavnici pozvali su jučer u mjestu Uzdolu kod Rame na procesuiranje počinitelja zločina u kojem su prije 21 godinu pripadnici bošnjačke Armije BiH likvidirali 41 Hrvata. Sveta misa služena je u Memorijalnom centru u kojemu se nalazi spomenik s imenima 29 hrvatskih civila i 12 vojnika. Najstarija žrtva imala je 87, a najmlađa 10 godina. Svetu misu prevodio je vojni biskup msgr. Tomo Vukšić. On je tom prigodom u Uzdol donio posvećenu svjetiljku od Pape Franje i po prvi put je upaljena u Uzdolu.

Kažnjavanje zločina

Pozvao je vjernike na praštanje. „Danas se nalazimo na mjestu velike tragedije, gdje su ljudi iz mržnje oduzimali drugima život. Ratovi i smrt samo dokazuju da čovjek treba prihvatiti oslobođenje koje je Isus ponudio svakom čovjeku. Pored ovih grobova koji su preživjeli kalvariju to ne treba ni dokazivati, moramo oprostiti, ali država i njene institucije moraju kazniti počinitelja“, rekao je između ostalog biskup Vukšić. Brojna izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće u Memorijalnom centru u Uzdolu. Među brojnima bilo je i izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao i izaslanstvo HDZ-a 1990. koje je predvodio predsjednik te stranke Martin Raguž.

Brojna izaslanstva

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH, uz predsjednika Čovića, činili su i Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH, dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH, Bariša Čolak i Damir Ljubić, ministri u Vijeću ministara BiH, te ostali kandidati na listama HDZ-a i HNS-a BiH. Uz izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH, počast uzdolskim žtvama odao je i Milan Kovač, predsjednik zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Franjo Tuđman i Odbora za Hrvate u BiH. Predstavnici stradalničkih udruženja iz mjesta Uzdola izrazili su razočarenje što počinitelji zločina i nalogodavci nisu procesuirani za ovja zločin. Napad na Uzdol dogodio se samo pet dana nakon masakra u selu Grabovici kod Mostara, u sklopu iste vojne operacije Armije BiH ‘Neretva 93.’ . Pripadnici Armije BiH upali su u selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine i iživljavali se nad tijelima ubijenih Hrvata. Njihova tijela otkrivena su dan kasnije, nakon što su postrojbe HVO-a ponovno osvojile ovo područje.

VLM

OGLASI

Loading