Select Page

Policija prekinula prosvjed UZB na graničnom prijelazu Gorica

Policija prekinula prosvjed UZB na graničnom prijelazu Gorica

Jučer nešto prije 17.00 sati policija je prekinula prosvjede branitelja udruge Zaboravljeni branitelji na Graničnom prijelazu Gorica kod Gruda te na GP Bijača, javljaju Grude-Online.info.

U poslijepodnevnim satima na GP Gorica došao je veliki broj pripadnika specijalne i interventne policije MUP-a ŽZH te su izdali naredbu braniteljima da se mirno raziđu, što su oni na koncu i uradili.

Kako neslužbeno doznaje portal jabuka tv, Udruga ”Zaboravljeni branitelji” nije prijavila prosvjed shodno Zakonu o javnom okupljanju.

Podsjetimo, zaboravljeni branitelji su u utorak u 11.00 sati potpuno blokirali granični prijelaz Gorica – Vinjani Donji.

Zastupnički dom odbio rezoluciju o braniteljima

Ovim potezima udruga zaboravljeni branitelji želi pritisnuti federalne vlasti da na dnevni red sjednice zastupničkog doma PS stavi rezoluciju vijeća branitelja. Zastupnički dom Federalnog parlamenta jučer nije dao većinsku podršku zahtjevu za uvrštavanje rezolucije branitelja u dnevni red sjednice tog doma.

Na prijedlog rukovodstva Doma, usvojen je zaključak kojim se od Vlade Federacije BiH traži da intenzivira rad na predlaganju zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koji su kao obaveze definirani i ovogodišnjim programom rada Vlade.

Tijekom rasprave o dnevnom redu, neslaganje s uvrštavanjem boračke rezolucije deklarativno su izrazili poslanički klubovi Stranke demokratske akcije i HDZ-HNS-a.

Iz SDA je kao razlog između ostalog navedeno da rezolucija mora proći odgovarajuću proceduru, odnosno da federalna ministarstva za pitanja boraca, za rad i socijalnu politiku, kao i Ministarstvo financija, treba prethodno da daju mišljenje budući da bi ispunjenje jednog od zahtjeva iz tog dokumenta stvorilo nove godišnje financijske obaveze Federaciji od 250 milijuna KM, možda i više.

Iz Kluba HDZ-HNS je kao razlog navedeno da odgovarajuća stranačka tijela i odbori trenutno nisu upoznati o sadržaju rezolucije.

Njeno uvrštavanje u dnevni red tražili su, pak, poslanici Boro Krišto (HDZ1990), Zukan Helez (Socijaldemokratska partija BiH) i Jasmin Kadić (Demokratska fronta), kao i poslanički klub Bosanskohercegovačke patriotske stranke – Sefer Halilović.

Bukvarević:Na nekim pitanjima iz rezolucije se intezivno radi

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata Salko Bukvarević izjavio je da je u proteklom razdoblju resorno ministarstvo gotovo ispunilo dva zahtjeva branitelja. Potvrdio je da je Ministarstvo pripremilo i uputilo Vladi FBiH zakonske izmjene, kojim se treba omogućiti registar branitelja, što zahtijevaju prosvjednici u predloženoj rezoluciji branitelja.

Također, jedan od zahtjeva je postojanje jedne udruge, te je, kaže Bukvarević, dogovoren zakon o reprezentativnim braniteljskim udrugama, koji je u formi nacrta usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, te je u tijeku javna rasprava od 60 dana.

”Nakon razgovora s pripadnicima braniteljskih organizacija, koji se od siječnja kontinuirano održavaju, usuglašen je i treći korak – da ponudimo Vladi sporazum s udrugama da dostignuti opseg prava i sredstava na poziciji Federalnoga ministarstva ne umanjuje, a da se od ušteđenih sredstava otvori pozicija koja se zove ‘pomoć za rješavanje socijalno statusnih pitanja pripadnika Oružanih snaga BiH’. Također, suglasni smo da svake godine predložimo Vladi odluku o raspodjeli tih sredstava – da oni odrede koja je najteža kategorija kojoj u danoj godini trebamo pomoći” rekao je Bukvarević.

grude.online/javuka.tv./posusje.net

OGLASI

Loading