Select Page

Pomaknuti granice pozitivnih vrijednosti i učiniti korake za dobro cijele zajednice i društva u BiH

Pomaknuti granice pozitivnih vrijednosti i učiniti korake za dobro cijele zajednice i društva u BiH

Povodom Svjetskog dana slobode medija priopćenjem za javnost oglasilo se i Društvo hrvatskih novinara u BiH. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Profesionalni novinari i ostali medijski djelatnici, medijske kuće i profesionalne udruge, ponosni su na značajan doprinos svojim djelovanjem u informiranju javnosti, posebno u prvim mjesecima pandemije kao i sada prenoseći sve informacije s ciljem smirivanja stanovništva i pomoći mjerodavnim institucijama u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.

Zahvaljujući profesionalnim medijima koji su na objektivan način svakodnevno izvješćivali o svim važnim stvarima javnost je uspjela dobiti sliku o ovoj ugrozi s kojom se i dalje suočavamo. 

Ipak, pandemijom otežana gospodarska situacija utjecala je i na rad medija i medijskih profesionalaca. Iako se događaju i fizički napadi na novinare, sada sve više ekonomski pritisak utječe na medijske slobode. Mnogi mediji se suočavaju s pritiskom ekonomske krize i prijetnjama opstanku. Mnogi mediji morali su u pandemijskoj godini prilagođavati situaciju, smanjiti broj ljudi, obim posla zbog udara krize koja izravno utječe na poslovanje. 

Želja nam je da se novinarstvo kao profesija u BiH počne više cijeniti i dobije zasluženi status. Novinarima informacije u cilju objektivnog i istinitog informiranja trebaju biti dostupne i svi zajedno trebamo raditi na tome da bh. društvo u cjelini profunkcionira. 

Svim novinarima i novinskim djelatnicima želimo sretan  Svjetski dan slobode medija uz želju da u svom radu uspiju pomaknuti granice pozitivnih vrijednosti i učine korake za dobro cjelokupne zajednice i društva u BiH, a mi ćemo, Društvo hrvatskih novinara u BiH, u skladu s ciljevima prihvaćenima na Skupštini DHN-a u BiH ustrajati na profesionalnoj interesnoj neovisnosti, poštivanju novinarske etike i slobode izražavanja, ali i zahtijevati institucionalnu brigu o materijalnoj i socijalnoj sigurnost i zaštiti svih novinara u Bosni i Hercegovini”, stoji u priopćenju.

OGLASI

Loading