Select Page

Poništeno imenovanje sudaca za Čitluk, VSTV BiH cijelu proceduru vratio na početak

Poništeno imenovanje sudaca za Čitluk, VSTV BiH cijelu proceduru vratio na početak

Na dvodnevnoj sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donesena je odluka o poništenju imenovanja sudaca u Općinski sud Čitluk, piše Večernji list BiH.

Iako jučer od VSTV-a nismo mogli dobiti službenu potvrdu ove vijesti, neslužbeno smo doznali kako je na sjednici usvojena odluka da se procedura vrati na početak, odnosno da se ponovno krene s izborom sudaca na dužnosti za čitlučki sud. Takva odluka je donesena nakon tri mjeseca čekanja. VSTV BiH je još u studenom prošle godine na pozicije u Općinski sud Čitluk imenovao dvije sutkinje iz reda bošnjačkog naroda, jednu iz reda hrvatskog te jednu sutkinju iz reda srpskog naroda. Tako su prekršene ustavne i druge zakonske odrednice koje nalažu da se pri izboru uzme u obzir nacionalni sastav stanovništva područja na kojem djeluje sud. U Čitluku živi više od 98 posto Hrvata.

Raditi po zakonu

– U brojnim dopisima koje smo poslali na sve relevantne adrese u BiH dokazali smo kako imenovanja nisu zakonita. Zadovoljan sam što je to sada shvatio i VSTV BiH i što je poništio prijašnju odluku. Mnogo truda uložili smo u projekt Općinskog suda u Čitluku i očekujem da će nova imenovanja biti izvršena sukladno zakonskim odrednicama, rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. Ništa manje zadovoljan odlukom VSTV-a BiH nije bio dopredsjednik Skupštine HNŽ-a i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH Tomislav Martinović. Istaknuo je kako je ovo pitanje moglo biti riješeno prije nekoliko mjeseci, ali, ipak, kraj priče ima pozitivan ton. – Poništenje imenovanja samo je pokazatelj kako smo s razlogom prosvjedovali posljednja četiri mjeseca. Proces se vratio u zakonske okvire i nove procedure treba što prije završiti kako bi Općinski sud u Čitluku počeo što prije funkcionirati. Ta institucija je od velike važnosti za općinu i stanovnici Čitluka ne trebaju više čekati na završetak ovoga procesa, poručio je Martinović.

vecernji.ba

OGLASI

Loading