Select Page

Reakcija na zlonamjerne konstrukcije o radu JP Radio Posušja i Uprave poduzeća

Reakcija na zlonamjerne konstrukcije o radu JP Radio Posušja i Uprave poduzeća

Jučer je održana 9. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje na kojoj je jedna od točaka bilo i usvajanje Izvješća o radu JP Radio Posušje doo za 2020. godinu, na kojoj je vijećnik Mario Šušnjar na podrugljiv i nedoličan način konstruirao pitanja s ciljem ismijavanja i diskreditacije rada ravnateljice Marije Đerek. „Koliko se često vršiteljica dužnosti ravnateljice Javnog poduzeća Radio Posušje Marija Đerek sastaje s glavnom urednicom JP Radio Posušje Marijom Đerek i planiraju li one kakvu suradnju s nevladinim organizacijama u Posušju poput zajednice žena HDZ-a BiH čija je predsjednica u Posušju Marija Đerek“ – pitao je posprdno Šušnjar aludirajući na to da ravnateljica obavlja i poslove glavnog urednika kao i da ima angažman u lokalnoj organizaciji Zajednice žena HDZ-a BiH.

Istina jeste da ravnateljica Đerek obavlja poslove glavnog urednika Radio Posušja, od prosinca 2020. godine, uz suglasnost Nadzornog odbora, do imenovanja novog glavnog urednika. Te poslove obavlja nakon što je prethodnica dala ostavku na mjesto glavnog urednika, a ostali djelatnici prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta JP Radio Posušja doo, nemaju uvjete za obavljanje tog posla. Za obavljanje poslova glavnog urednika ne prima nikakvu dodatnu naknadu, odnosno jedina naknada koju prima jeste ona za posao ravnatelja Radio Posušja u iznosu od 1250,12 KM, a taj podatak se može provjeriti u Poreznoj upravi. Niti interna regulativa, niti Regulatorna agencija za komunikacije ne vidi ništa sporno u obnašanju istovremeno poslova ravnatelja i glavnog urednika, što se vrlo lako može provjeriti u registru elektronskih medija RAK-a. Trenutno, gotovo trećina radijskih kuća u BIH ima takvu organizaciju.

Što se tiče angažmana u Zajednici žena HDZ BiH Posušje, taj angažman je dobrovoljan i volonterski, kako za nju, tako i za ostale članice.

Iz svega navedenog je jasno vidljivo kako ravnateljica „ne sjedi na tri stolice“, kako se inputira konstrukcijama vijećnika Šušnjara, ali i u tekstu objavljenom na pojedinim portalima, već da joj je jedini izvor prihoda osnovna plaća u JP Radio Posušju doo za obnašanje funkcije ravnatelja.

Nadalje, Šušnjar neopravdano problematizira prihod od billboard ekrana, odnosno gratis oglašavanja, na što je ravnateljica u odgovoru detaljno obrazložila, na koji način se knjiže prihodi u bilanci. Visina prihoda koju je problematizirao Šušnjar je samo dio prihoda koji se odnose na oglašivače koji su koristili uslugu oglašavanja samo na Billboardu, dok su u posebnoj stavci navedeni klijenti koji su se oglašavali kombinirano na radiju i billboardu. Pojedini portali su prenijeli samo dio izlaganja ravnateljice na ovu temu, čime su čitatelji ostali uskraćeni za cjelovit odgovor te čime su se opet stvorile konstrukcije koje ne odgovaraju istini.

U ovom slučaju u najmanju ruku je neobično i vrlo smjelo procjenjivanje prihoda u medijima zadovoljavajućim ili nezadovoljavajućim od osobe koja nema ama baš nikakvog iskustva u radijskom oglašavanju. 

Još bi na kraju naveli kako je cjelovita snimka 9. sjednice Općinskog vijeća bila emitirana na Radio Posušju, istog dana u 16.05 sati, što je redovna praksa. Dakle, riječ je o javnosti dostupnom tonskom dokumentu pa i tu čudi konstrukcija pojedninih medija da su u „posjedu“ snimke. Oni očito „usko“ surađuju sa pojedinim vijećnicima koji im daju lažne informacije.

Vjerujemo kako će ova reakcija doprinjeti drugačijem pristupu kada se problematizira rad bilo koje javne institucije pa i JP Radio Posušja. Od odgovornih vijećnika očekujemo, u slučaju upućivanja konstruktivnih kritika, da podatke koje iznose potkrijepe argumentima, a naša radijska kuća uvijek stoji na raspolaganju za upite vezano za rad, odnosno poslovanje. Također, očekujemo od kolega iz ostalih medijskih kuća korektniju suradnju, kako bi izbjegli kasnije reakcije te kako bi javnost dobila potpunu informaciju.

Radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading