Select Page

Poplave diljem BiH i Hrvatske: Poplavljeni Mostar, Čitluk i Livno, sirene upozorenja u Karlovcu

Poplave diljem BiH i Hrvatske: Poplavljeni Mostar, Čitluk i Livno, sirene upozorenja u Karlovcu

 

Nevrijeme praćeno jakom kišom izazvalo je velike probleme na šibensko-kninskom području u Hrvatskoj te u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U Karlovcu su sve službe u pripravnosti. Tisuće vreća sa pijeskom trebale bi izdržati vodostaj rijeka koje dostižu osam metara.

Kupa je već prešla tu visinu, a Korana gotovo 750 centimetara.

Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a sirene su upozoravaju na opasnost.

U Mostaru, nakon samo 24 sata kišnih padalina, ulice grada su pod vodom. Vodostaj Neretve porastao je za četiri metra.

U centru Mostara voda je prodrla u podrume, poplavljene su ceste i dvorišta. U pojedinim školama je onemogućen početak nastave. Mještani strahuju od izlijevanja rijeke Radobolje.

Grad je paraliziran, a mnogi stanovnici u četvrtak ujutro nisu mogli otići na posao, niti izaći iz svojih zgrada i kuća.

mostar_poplava2_1

“Od ranog jutra pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar imaju brojne intervencije na ispumpavanju vode, jer je voda prodrla u podrumske prostorije i prizemlja velikog broja poslovnih i stambenih objekata u Mostaru”, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

“Velika količina vode koja ne može naći put do odvoda uzrokuje izljevanje fekalija na cestu. Gradska uprava ovaj višegodišnji problem prebacuje na mostarski vodovod. S druge strane iz vodovoda poručuju da su uzrok ovome novoizgrađeni tržni centri i veliki poslovni objekti koji većinom nisu izvršili izgradnju odgovarajuće prateće infrastrukture. Postojeći sistem odvodnje je zastario, nefunkcionalan i jednostavno ne može prihvatiti velike količine vode, koje se stvaraju tokom jakih kiša”, izvještava Kajan.

U Čitluku je zbog poplavljenosti glavne gradske saobraćajnice otežan saobraćaj kroz centar tog mjesta.

Poplavljeni su i objekti u samom gradu. Bujice su se pojavile i u okolnim mjestima. Poplavljeno je čitlučko polje, gdje su brojni vinogradi.

Poplavljeni Šibenik i Vodice

Jake kiše uzrokovale su velike probleme u hrvatskim gradovima.

U Šibeniku je poplavljena riva u bujicama koje su nosile sve pred sobom.

Poplavljena je i gradska biblioteka, uništen je dio knjižne građe. U samo dva sata na tom je području palo više od sto litara kiše po kvadratnom metru.

Stanje je loše u Vodicama i Tribunju, gdje je tokom noći bila zatvorena cesta koja povezuje ta dva mjesta, piše lokalni portal Šibenik.in.

Vatrogasci su imali 115 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz kuća, stanova, podruma, konoba i garaža.

Na šibenskom području u svega dva sata palo je više od 100 litara kiša po metru kvadratnom.

Poplave su u srijedu navečer pogodile središte grada, dok je jaka kiša potopila i Vodice.

Hrvatski mediji izvijestili su da je u tom mjestu na cestama bilo i do pola metra vode.

Otvoreni su šahtovi, poplavljene ceste stvorile su saobraćajni haos, a mnogobrojni automobili ostali su u zaglavljeni u lokvama.

U priobalnom pojasu voda je ušla u kuće i poplavljeno je stotinjak stambenih i ugostiteljskih objekata.

Bujice vode slijevaju se sa viših predjela grada i nose kante za otpad, klupe, stolice…

Vodena bujica u srijedu navečer je u Šibeniku izbila granitne kocke kojima je popločan dio ulice i nanijela ih skroz do glavnog gradskog Trga poljane, koji je pod vodom, dok je dio stanovnika ostao bez struje.

Raste vodostaj Une i Sane

Vodostaj Une raste na području Kostajnice. Načelnik općine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je danas stanje pripravnosti i poduzimanje izvanrednih mjera zaštite od poplava na području općine zbog izlijevanja rijeke Une iz korita.

Vodostaj Une kod Kostajnice u 12.00 sati iznosio je 375 centimetara i u posljednja 24 sata porastao je za 193 centimetra.

Iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora priopćeno je da se očekuje dalji rast vodostaja Sane, s obzirom na padaline u slivnom području ove rijeke.

Livnu: Sve miriše na katastrofu većih razmjera
Poplave su zabilježene u Livnu, gdje je poplivalo nekoliko kuća, te bolnica.

Velika količina padalina uzrokovala je poplave i u Livnu. Kako nam javlja čitatelj, sinoć je cijeli grad bio pod vodom.

”Poplivala je bolnica i kuće. Sve miriše na katastrofu većih razmjera, a ogromna krivnja je na čelnim ljudima grada koji nisu ama baš ništa poduzeli da bi ovo spriječili”, rekao je naš čitatelj tvrdeći kako se ista situacija dogodila i prošle godine.

Podsjećamo, u četvrtak su obilne kiše izazvale probleme diljem Bosne i Herccegovine, ali je najteže bilo na jugu gdje su pod vodom bili dijelovi Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog…

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

OGLASI

Loading