Select Page

PORUKA BISKUPA: Izlazak na izbore u BiH je obveza svakoga katolika

PORUKA BISKUPA: Izlazak na izbore u BiH je obveza svakoga katolika

Izlazak na izbore u BiH je obveza svakoga katolikaNakon završetka 61. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH održanog u Banjoj Luci, upriličena je konferencija za novinstvo na kojoj je govorio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH. Biskup Komarica je istaknuo da su biskupi posebnu pozornost posvetili aktualnoj, “još uvijek dramatičnoj” situaciji u župama i sredinama pogođenim poplavama.

Solidarnost i poplave

Upitan da prokomentira solidarnost ljudi u BiH iskazanu u poplavljenim područjima, biskup Komarica je iskazao uvjerenje da je običan čovjek istu solidarnost iskazivao i u ratnom i poratnom vremenu, a da su lokalni političari, “zaduženi ili predvođeni nekim međunarodnim vrlo utjecajnim krugovima”, radili suprotno tomu. “A ovdje je narod, to su ljudi…, kad kažem ‘narod’, mislim na sve stanovnike ove zemlje, ali i susjednih zemalja, pokazao svoje pravo lice i ja vas molim kao predstavnike medija da tu istinu o našoj stvarnosti proširite i izvan granica BiH”, apelirao je biskup Komarica objasnivši da su svi dužni svjedočiti istinu. Na zamolbu da, u svjetlu predstojećih izbora, kaže nekoliko riječi o Hrvatima iz BiH koji su u inozemstvu, biskup Komarica je izvijestio da su biskupi na zasjedanju dogovorili da će pravodobno uputiti prikladnu izjavu i poziv za izlazak na izbore kao vjersku i moralnu obvezu svakoga katolika. “I katolici ovdje imaju dužnost konstruktivno doprinositi u BiH za njezinu sretniju budućnost. I ne dolikuje nikako pravom katoliku da se povlači od suodgovornosti, pogotovo svoga rodnog mjesta i svoje životne sredine“, naglasio je biskup Komarica. Imajući u vidu opće izbore u BiH, koji će se održati 12. listopada 2014., biskupi ponovno potiču sve one, koji su se rodili u BiH, a trenutno u njoj ne žive, bilo da su prognani ili je napustili iz drugih razloga, da se ne odriču svoje domovine te da na vrijeme izvade CIPS-ovu (osobnu) iskaznicu i da se, ako će glasovati dopisnim putem, do 29. 7. 2014. prijave Središnjem izbornom povjerenstvu kako bi imali mogućnost sudjelovati na izborima i dati svoj glas onima koji će se uistinu zauzimati za dobro čovjeka i za dobro svog i svih drugih naroda i svih ljudi. Biskupi su također odlučili da će uputiti posebnu izjavu uoči jesenskih izbora.

Na zasjedanju Biskupske konferencije su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije BiH te izaslanici: Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, Slovenske biskupske konferencije mons. Jurij Bizjak, biskup koparski, i Međunarodne biskupske konferencije mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup metropolit beogradski. S biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto. U svom obraćanju biskupima istaknuo je važnost dobre formacije budućih svećenika, što uključuje odgoj psihe, intelekta, duha i srca svećeničkih kandidata kako bi postali pastiri spremni staviti se u službu zajednice povjerene njihovoj pastoralnoj skrbi. Govoreći o političko-socijalnim prilikama u BiH i predstojećim izborima, poseban naglasak stavio je na socijalni nauk Crkve i služenje općem dobru. Biskupi su saslušali izvješće Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu te prihvatili izvješće Nadzornog vijeća spomenutog Caritasa. Zahvaljuju Međunarodnom i Europskom Caritasu te osobito Hrvatskom Caritasu za ovogodišnju akciju Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini te nesebičnu pomoć ljudima u poplavljenim područjima. Raduje ih što je iskazana velika solidarnost među svim ljudima u BiH koja je jasan pokazatelj da stanovnici BiH zaslužuju državu koja će uistinu biti u službi svakoga čovjeka i svakog naroda na svim prostorima. Potiču sve odgovorne institucije i pojedince da se snažno zauzmu u davanju strukturalne pomoći ljudima na klizištima i u poplavljenim i područjima.

Nova imenovanja

Nakon što je nekim predsjednicima i članovima Vijeća i Komisija BK BiH istekao petogodišnji mandat, biskupi su dogovorili da predsjedaju: kardinal Puljić Vijećem za bogoslovna sjemeništa, Vijećem za mala sjemeništa te Vijećem za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama; biskup Perić Vijećem za katehezu i Povjerenstvom za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama u vjeronauk u osnovnim i srednjim školama pri spomenutom Vijeću te Vijećem za kler; biskup Komarica Vijećem za liturgiju i Komisijom Justitia et pax te Caritasom Biskupske konferencije BiH; biskup Vukšić Komisijom za nauk vjere, Vijećem za sredstva društvenog priopćivanja te Nadzornim vijećem Caritasa BK BiH, a ostaje član Biskupske komisije za Hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu; biskup Sudar Pedagoškim vijećem katoličkih “Škola za Europu” i Vijećem HBK i BK BiH za inozemnu pastvu, a nadzirat će i upravljanje jedinstvenom blagajnom BK BiH; biskup Semren Vijećem za obitelj i Vijećem za laike te Odborom za mlade pri tom Vijeću. Biskupi su također dogovorili sastav članova vijeća i komisija.

VLM

OGLASI

Loading