Select Page

Poruke iz Neuma: Promjena ustava u BiH je nužna

Poruke iz Neuma: Promjena ustava u BiH je nužna

Radnim zaključcima koji su doneseni u petak zaključena je znanstveno-stručna konferencija “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” na kojoj se protekla dva dana razgovaralo o usklađivanju Ustava BiH s pravnom stečevinom Europske unije te presudama domaćih sudova i Međunarodnog suda za ljudska prava.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako niti jedna zemlja nije postala članica Europske unije, a da nije promijenila vlastiti ustav.

– Mi danas imamo ustav koji je dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i taj ustav zapravo nema ni demokratski legitimitet. Činjenica je da je to ustav kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i drugi građani koji žive u BiH, definirali državnu zajednicu, a iz stavova koje smo danas čuli te iz zaključaka koje smo donijeli, promjena ustava je zapravo nužnost u Bosni i Hercegovini – kazala je Krišto.

Dodala je kako iz ostvarenja principa konstitutivnosti, na čemu počiva Ustav Bosne i Hercegovine, proizlazi to da sva tri naroda moraju imati potpuno jednaka prava koja im Ustav treba omogućiti.

– Ta jednaka prava prvenstveno se ogledaju u legitimnom predstavljanju političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama, a posebno u Predsjedništvu i domovima naroda u Bosni i Hercegovini, naravno i u Vijeću naroda – kazala je Krišto.

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić kazao je kako će bez promjene ustava i bez europske budućnosti Bosna i Hercegovina ostati zemlja sukoba.

– Novim ustavom mi bismo se prvo međusobno priznali kao konstitutivni narodi, što je jedinstvena poruka ovog skupa, a tamo gdje se oformljeni nacionalni identiteti međusobno ne priznaju konflikt je zagarantiran i nije rješiv – istaknuo je Lasić.

Dodao je kako se “narodi u Bosni i Hercegovini i u Ustavu, a pogotovo izvan njega, ponašaju kao zajednice preživljavanja, kao da su u neprestanom ratu nakon rata”.

– Izrazito sam skeptičan da je moguće pomaknuti se naprijed prije međunacionalnih dijaloga uz odustajanje od unutarnacionalnih monologa – zaključio je Lasić.

OGLASI

Loading