Select Page

FBiH: 33,6 milijuna KM za mikro, mala i srednja poduzeća

FBiH: 33,6 milijuna KM za mikro, mala i srednja poduzeća
Vlada Federacije BiH upoznala se s informacijom i prihvatila zaduženje FBiH o zajmu po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu do 56.000.000 eura, od čega ukupna odobrena sredstva za FBiH iznose 33.600.000 eura.

Ta sredstva bit će korištena za financiranje uspostavljanja i vođenje revolving kreditne linije za osiguranje supsidijarnog financiranja odabranim uključenim financijskim institucijama, a s ciljem davanja podzajmova mikromalim i srednjim poduzećima.

Sredstva se odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate do 15 godina i grejs razdobljem do pet godina, priopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Dana je i suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH za ova sredstva i zaključivanje Sporazuma o provedbi projekta između Federacije BiH i Razvojne banke FBiH.

Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Sporazuma o provedbi projekta ovlaštena je federalna ministrica financija, a za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojna banka FBiH.

Odluka je donesena po osnovu Sporazuma o zajmu kod Međunarodne banke za obnovu razvoj (IBRD) za Projekt oporavka i podrške tvrkama čiji je osnovni cilj da se podrži oporavak privatnih tvrtki koje su pogođene ekonomskim utjecajem krize Covid-19 kroz pristup financiranju i konsolidirane programe javne podrške usmjerene na firme.

Kako bi se odgovorilo na krizu, projekt ima namjeru povećati podršku za likvidnost mikro, malih i srednjih poduzeća, uključujući nedovoljno opslužene segmente ekonomije, istovremeno pomažući tvrtkama da se prilagode novoj realnosti, kroz usvajanje tehnologije i digitalizacije.

Fokusiran je na mikro, mala i srednja poduzeća koja su teško pogođena krizom, nalaze se u zaostajućim regijama i dio su ranjivih i nedovoljno opsluženih segmenata koji bi se inače suočili s izazovima u pristupu obrtnom kapitalu i financiranju investicija, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prihvaćeno zaduženje kod EU u iznosu od 153.750.000 eura

Vlada FBiH upoznala se sa informacijom o Sporazumu o kreditnoj liniji – Makrofinancijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu između Europske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine kao zajmoprimca i Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Prihvatila je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po ovom Sporazumu o kreditnoj liniji u iznosu do 153.750.000 eura, što iznosi 61,5 posto od ukupno odobrenih 250.000.000 eura za Bosnu i Hercegovinu.

Cilj ovog zaduženja je ublažavanje ograničenja u smislu financiranja iz vanjskih izvora, ublažavanje platnog bilansa i ukupnih proračunskih potreba, ojačavanje stanja deviznih rezervi i pomoć u rješavanju tekućih i vanjskih financijskih poteškoća radi ekonomske stabilizacije i programa reformi.

Sredstva se odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate do 15 godina i grejs razdobljem do pet godina.

Odlukom je dana suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a za njegovo potpisivanje je ovlaštena federalna ministrica financija.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading