Select Page

Poskupljenje registracije za automobile u Federaciji BiH nije zakonito

Poskupljenje registracije za automobile u Federaciji BiH nije zakonito

Poskupljenje registracije motornih vozila u Federaciji BiH je nezakonito, u suprotnosti je s državnim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putovima u Bosni i Hercegovini, pa se očekuje da cijena registracije vozila u Federaciji BiH bude snižena, saznaje Patria.

Registracija vozila u Federaciji BiH skuplja je od početka godine za 30-ak KM. Na poskupljenje je utjecala uvećana cijena EKO testa, s dotadašnjih 5 KM na 22, 32 i 36 KM, ovisno od vrste motora vozila. EKO test plaća se prilikom redovnoga tehničkoga pregleda vozila, bez kojega nije moguće registrirati vozilo.

Pravilnik o povećanju cijena za EKO test donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016., no vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik nezakonit.

Stručnjaci za promet objašnjavaju za Patriju da je redovni tehnički pregled propisan državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila. Cijena EKO testa prema državnom Pravilniku i dalje je važeća i iznosi 5 KM. Samo državni ministar komunikacija i transporta može vršiti izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i EKO test. Prema tome, Pravilnik koji je donio federalni ministar prometa i komunikacije je nezakonit.

Federalni ministar donio je propis koji je u nadležnosti državnoga ministarstva! Do sada nije bilo reakcije iz državnoga ministarstva komunikacija i transporta u vezi s nezakonitim povećanjem registracije vozila. Nezakonit Pravilnik prema kojem je povećana registracija vozila u Federaciji na snazi je već dva mjeseca.

U nastavku ovoga pravilnika navodi se i to da EKO test ne utječe na prolaznost vozila. Pojednostavljeno, s tehničkoga pregleda ne mogu vratiti vozilo ukoliko ne zadovoljava EKO test, ali svejedno vlasnik vozila mora platiti punu cijenu za ovaj test.

Na području Federacije BiH godišnje se registrira oko 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih oko 18 milijuna KM, koje građani trebaju izdvojiti za registracije vozila u 2017.

Federalni ministar prometa i komunikacija još uvijek nije komentirao nezakonit pravilnik. S druge strane, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH Patriji je rečeno da će ministar Ismir Jusko tražiti razgovor s federalnim ministrom Lasićem.

– Ministar Jusko je, uzimajući u obzir i druge zajedničke teme s federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, već dva puta pokušao organizirati sastanak s federalnim ministrom – rečeno je za Patriju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

– Ministar Jusko će uputiti novi poziv za sastanak, na kom će se, između ostalih tema, tražiti razgovor i o provođenju aktivnosti u Federaciji BiH kad je u pitanju ispitivanje emisije ispušnih plinova te utjecaj ovoga podzakonskoga akta na Pravilnik donesen na nivou Bosne i Hercegovine, posebno s aspekta odredbi o jedinstvenom cjenovniku tehničkoga pregleda vozila – stoji dalje u odgovoru iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

patria

OGLASI

Loading