Select Page

Čista srijeda ili Pepelnica

Čista srijeda ili Pepelnica

Današnjim blagdanom, Čistom srijedom ili Pepelnicom, počinje korizma i vjernici se pripremaju za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Korizmeno vrijeme traje 40 dana, a oslanja se na one dane koje je Isus proveo posteći u pustinji, stoga će se mnogi odreći nečeg ovozemaljskog u korizmi kako bi barem malo proživjeli Isusovu žrtvu i što bolje se pripremili za blagdan Kristova uskrsnuća. Korizmeno vrijeme traje do Velike subote i ima ukupno 46 dana, ali se nedjelje ne broje jer dan Gospodnji ne trpi posta, stoga ostaje spomenutih 40 dana, piše Večernji list BiH. U korizmi vjernici promišljaju o svom životu, onom koji traje i onom koji će doći, trude se biti bolji kako bi se radovali s Gospodinom u vječnosti.

Posipanje pepelom

Posipanje pepelom u povijesti čovječanstva ima duboko ukorijenjenu nit. Poznato je da onaj tko bi se posuo pepelom priznaje da je grešnik i želi oprost za svoje grijehe. Pepeo je u Bibliji prikazivao i stanje žalosti i nesreće. Pepeo u sebi nosi snažnu poruku s ciljem obraćenja od grešnog života i zla te stvaranje zajedništva s Bogom, što za konačni cilj ima život u vječnosti, život u raju.

Post i nemrs

Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso.

Uočiti treba ovo: u dva dana “strogog posta” (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! – U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: “o kruhu i vodi”.

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”

Još nešto vezano za petke u ostatku godine. Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak “mali Veliki petak”. Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imamo li na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva, onda je to svojevrsni “toplotni udar dobrote” na cijelom svijetu.

vecernji.ba/bitno.net

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading