Select Page

POSTIGLA DOGOVOR: I Britanija ostaje u carinskoj uniji s EU

POSTIGLA DOGOVOR: I Britanija ostaje u carinskoj uniji s EU

Iako pregovori o Brexitu već tjednima izgledaju kao da su na mrtvoj točki, britanska premijerka Theresa May ima tajni plan kako ih oživiti i završiti u sljedećih nekoliko dana, a detalje tog plana objavio je jučer Sunday Times pozivajući se na niz neimenovanih izvora u britanskoj vladi i pregovaračkom timu glavnog europskog pregovarača o Brexitu Michela Barniera.

Strah od privilegija Suština tog plana je ostanak čitavog Ujedinjenog Kraljevstva, a ne samo Sjeverne Irske kao što se dosad spominjalo, u carinskoj uniji s EU i nakon Brexita i nakon prijelaznog razdoblja poslije Brexita koje će trajati do kraja 2020. godine. Ostalih 27 država članica (EU27) navodno je, prema pisanju Timesa, signaliziralo Britancima da će pristati na takvo rješenje, premda valja imati na umu da je EU27 dosad načelno odbacivao mogućnost ostanka UK-a u carinskoj uniji s EU zbog straha da će Britanci time biti privilegirani. Sunday Times tvrdi da je spremnost na ustupak s europske strane Britancima signalizirao suradnik Michela Barniera na privatnom sastanku prošloga tjedna u Londonu.

Premijerka May mora istovremeno zadovoljiti i drugu pregovaračku stranu (EU27), ali i najveće euroskeptike u vlastitom parlamentu i svojoj stranci, a to će, prema pisanju Sunday Timesa, učiniti tako što će iskamčiti da se u sporazumu o povlačenju izrijekom spominje klauzula o izlasku iz takve postbrexitovske carinske unije. Takva klauzula trebala bi uvjeriti euroskeptike da UK neće ostati vječno u carinskoj uniji, jer njihov je cilj da Britanija što prije bude u mogućnosti sama pregovarati o sporazumima o slobodnoj trgovini s ostatkom svijeta, što kao nečlanica EU vezana uz EU carinskom unijom ipak neće moći prakticirati. Premijerka May planira iznijeti argument da će oni zagovornici što tvrđeg Brexita, koji ne podrže takav njezin plan za brzo okončanje pregovora o povlačenju, osobno biti odgovorni za izazivanje izlaska bez sporazuma (tzv. no-deal Brexit), odnosno izazivanje kaosa u životima milijuna građana i poduzeća, koji se očekuje ako pregovori o Brexitu zaista završe bez sporazuma.

Bude li sve išlo prema planu koji je otkrio Sunday Times, u utorak ovoga tjedna prijedlog premijerke May dobit će podršku čitave njezine vlade (u kojoj i dalje postoji nekoliko ministara koji joj ne daju punu podršku za sadašnji njezin plan iz Chequersa, pa je još otvoreno pitanje hoće li dati podršku premijerki za ovu njezinu zamisao), i do petka će britanski pregovarači ponuditi svojim europskim kolegama dovoljno materijala da se proglasi dovoljan napredak u pregovorima za sazivanje izvanrednog summita lidera EU. Na tom summitu, koji bi se dogodio ili 15. ili 22. studenog (ili vikend između ta dva datuma), sporazum o Brexitu bio bi proglašen ispregovaranim, i krenuo bi na ratifikaciju u parlamentima. U britanskom parlamentu u Westminsteru bio bi izglasan u prosincu, a potom i Europskom parlamentu.

No, svi ti planovi i hodogrami mogu se još uvijek pokazati kao nadobudno razmišljanje jer čak i ako se sve ispregovara prema planu, ratifikacija u Westminsteru neće biti nimalo laka s toliko raznih struja unutar vladajuće Konzervativne stranke, i sa sve snažnijim zamahom koji dobiva ideja da se jednom ispregovarani sporazum stavi na glasanje na novom referendumu. Ideja drugog referenduma zasad ne prolazi i nije prihvatljiva većini koja odlučuje, ali ako se dogodi politička blokada u parlamentu onda i ta ideja može postati realnija. Konačni izbor S druge strane, Europski parlament ima svoju logiku i svoje crvene linije preko kojih ne želi dopustiti Britancima da prijeđu, a najvažnija crvena linija je stav da Britanci ne mogu birati kakve će privilegije koje proizlaze iz EU zadržati, a kakve će obveze, koje im se ne sviđaju, jednostavno odbaciti. Više od 70 britanskih poslovnih čelnika potpisalo je pismo u kojemu traže da se organizira novo glasovanje o konačnim uvjetima Brexita. U njemu se ne spominje izravno drugi referendum, ali se navodi da “konačni izbor” treba vratiti na odlučivanje biračima. Među njegovim potpisnicima su direktor lanca knjižara “Waterstones” James Daunt i bivši šef supermarketa “Sainsbury’s” Justin King, navodi Sky News.

vecernji.ba

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading