Select Page

Postignut dogovor oko potvrda kojim će građani moći putovati ovo ljeto, na snazi će biti 12 mjeseci!

Postignut dogovor oko potvrda kojim će građani moći putovati ovo ljeto, na snazi će biti 12 mjeseci!

„Potvrda EU za Covid-19” treće je službeno ime isprave kojom bi se trebalo regulirati prekogranično putovanje u EU ovoga ljeta. Zastupnici u Europskom parlamentu na ovotjednoj su plenarnoj sjednici s 540 glasa za i 119 protiv postigli dogovor oko zakonskog okvira za tzv. „Covid-putovnice”, tj. digitalne zelene potvrde, koji će na snazi biti 12 mjeseci.

Tim će se dokumentom, koji može biti u digitalnom ili papirnatom obliku, potvrditi da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, da je nedavno dobila negativni rezultat na testiranju, ili da je već preboljela Covid-19.

Međutim, europarlamentarci su inzistirali na tome da se potvrda ne koristi u svrhu putne isprave, te na ne bude preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje.

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici dogovarao se i zakonski okvir kojim će se regulirati prekogranično kretanje državljana zemalja koje nisu u Europskoj uniji. On je također usvojen s 540 glasova za i 80 glasa protiv.

Zastupnici Europskog parlamenta smatraju da nositelji „potvrda EU za Covid-19” ne bi trebali podlijegati dodatnim ograničenjima putovanja, poput karantene, samoizolacije ili novim testiranjima. Također, ističu da se pod svaku cijenu treba izbjegavati diskriminacija onih građana koji nisu cijepljeni, već bi članice Europske unije svojim turistima trebale „osigurati univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje”.

Tijekom pregovora, veliki je naglasak bio stavljen na usklađivanje zakonskog okvira EU s inicijativama koje su već pokrenule države članice, zbog čega bi se trebale prihvatiti potvrde o cijepljenju onim dozama koje je odobrila Europska agencija za lijekove za primjenu u Uniji (trenutačno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson). Odluka o prihvaćanju ruskih, kineskih i inih cjepiva protiv Covida-19 prepuštena je samim državama članicama.

OGLASI

Loading