Select Page

Posušanin Pavković pitao SIP hoće li zbog kupovine glasova, “Hrvatu” Fejziću oduzeti mandat u Domu naroda PFBiH?!

Posušanin Pavković pitao SIP hoće li zbog kupovine glasova, “Hrvatu” Fejziću oduzeti mandat u Domu naroda PFBiH?!

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Ivica Pavković (HDZ BiH – HNS), na sjednici tog zakonodavnog tijela uputio je zastupničko pitanje kojim od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) traži očitovanje hoće li “Hrvatu” Edimu Fejziću, izaslaniku u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, biti oduzet mandat zbog kupovine glasova na izborima, a što vidljivo iz javno dostupnog videa, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Što je Središnje izborno povjerenstvo BiH poduzelo protiv izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i stranke kojoj pripada nakon saznanja o kupovini glasova koju ste, kao i svi mi, imali priliku vidjeti u video-materijalu koji je objavljen u brojnim medijima, upitao je Pavković članove SIP-a BiH.

HDZ-ov parlamentarac pitao je SIP i hoće li se Fejziću oduzeti mandat u Domu naroda federalnog parlamenta.

“Jeste li podnijeli prijavu prema nadležnim tijelima da provedu istragu o objavljenim informacijama. Hoće li SIP tom zastupniku oduzeti mandat i poduzeti zakonom predviđene sankcije prema stranci čiji je isti član, ako se potvrde informacije o kupovini glasova”, upitao je Pavković.

Pavković je dodao da ga ovo pitanje ne bi ni zanimalo da je Fejzić imenovan samo u Skupštinu županije iz koje dolazi (Bosansko-podrinjska županija).

-S obzirom da je uzurpirao poziciju u Domu naroda Parlamenta FBIH koja mu ne pripada ni po jednoj osnovi već ista pripada legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda , tražim od SIP-a da nas izvijesti što je poduzeo u ovom slučaju,kazao je Pavković.

Fejzić je snimljen kako jednoj osobi plaća 100 KM, u zamjenu za 6 glasova iz jedne obitelji na općim izborima u listopadu. U Skupštinu BPŽ ušao je sa 319 glasova iz koje je izaslan u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH jer se izjasnio kao Hrvat. Tako je Fejzić kupujući glasove te posluživši se uputstvom SIP-a o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda (koje nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”) sebi priskrbio četverogodišnji mandat i u Domu naroda Parlamenta fBiH.

Je li imenovanjem Mlinarević prekršen zakon?

Dužnosnik HDZ-a BiH zastupničkim pitanjem dotaknuo se i imenovanja veleposlanice BiH u Češkoj, Marine Mlinarević, koje je obavljeno suprotno zakonu, a o čemu je HMS prvi izvijestio. Podsjećamo, Mlinarević ne posjeduje visoku stručnu spremu što je uvjet za stupanje na veleposlaničku dužnost, a u službenonom životopisu poslanom u MVP BiH navela je da je visokoobrazovana.

“Bez obzira što se radi o drugoj, i to višoj razini vlasti, molim stručne službe da moje pitanje proslijede Ministarstvu vanjski poslova BiH. S obzirom na informaciju da je obavljanjem završnog razgovora u MVP BiH najavljeno kako će Martina Mlinarević preuzeti veleposlaničku dužnost u Češkoj Republici, koju je na navedenu poziciju predložio Željko Komšić te medijske napise kako ista ne zadovoljava zakonom propisane uvjete za navedenu poziciju jer ne posjeduje odgovarajuću stručnu spremu, rekao je Pavković istaknuvši da ga zbog toga zanima sljedeće:

-Je li prilikom predlaganja i imenovanja Martine Mlinarević prekršena Odluka o imenovanju veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koja nalaže da svi veleposlanici moraju imati visoku stručnu spremu, odnosno sveučilišnu diplomu, a koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 3. travnja 2013. godine. Zanima me je li ovo imenovanje izvršeno sukladno pravilniku o Unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH”, istaknuo je Pavković naglasivši da traži da mu se odgovor na pitanje dostavi pisanim putem.

B. G./HMS

OGLASI

Loading