Select Page

ČOVIĆ-PLENKOVIĆ: Zbiti redove kako bi Hrvati opstali i izborili se za ravnopravnost

ČOVIĆ-PLENKOVIĆ: Zbiti redove kako bi Hrvati opstali i izborili se za ravnopravnost

Presuda hrvatskoj šestorci još će više mobilizirati Hrvate da se izbore da hrvatski narod u BiH bira svoje predstavnike kao legitimne, poručio je danas predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović nakon sastanka s premijerom RH Andrejom Plenkovićem i ostalim članovima Predsjedništva HNS-a, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

On je to kazao odgovarajući na pitanje očekuje li da će presuda imati utjecaja na procese izmjene Izbornog zakona, te je jasno naglasio kako će hrvatski političari u BiH sada biti još snažniji u borbi za jednakopravnost.

Zbiti redove

-Što se tiče izbornog zakona, ona će utoliko utjecati što će nas još više mobilizirati da se izborimo da hrvatski narod u BiH bira svoje predstavnike kao legitimne u Domu naroda i Predsjedništvo. Mislim da ćemo biti još snažniji u tom opredijeljenu. Pozivam kolege i prijatelje, prije svega Bošnjake, da razumiju jednu takvu potrebu. To je minimum minimuma koji treba jednom konstitutivnom narodu u BiH koju mi doživljavamo kao domovinu, naglasio je Čović.

Kazneni progon pripadnika HVO-a

Kada je riječ o mogućem novom kaznenom progonu pripadnika HVO-a Čović je naveo kako će se spriječiti bilo kakvo instrumentaliziranje takvih stvari i stvaranja atmosfere straha kod jednog dijela ljudi.

On je podsjetio kako je mnogo puta kazao kako BiH nije u punini do kraja izgrađena kao pravna država.

-Postoji još uvijek utjecaj na ove ili one, ali sam duboko uvjeren da ćemo spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentaliziranja takvih stvari i stvaranja, ja bih rekao, atmosfere straha kod jednog dijela ljudi. Netko želi tako nešto plasirati. Vjerujem duboko da će naše institucije raditi to po nekim drugim načelima, a ne kako bi to netko danas želio da se napravi, jedna hajka. Jer, nema ni jednog razloga za takvo djelovanje, čak što više inzistirat ćemo da se optužnice koje su i do sada dizane protiv pripadnika HVO-a donose po istim zakonima kakve se donose za predstavnike drugih naroda u BiH, poručio je on.

Ravnopravnost trajna zadaća

Plenković je pak naglasio kako će se voditi računa da opstojnost hrvatskog naroda u BiH bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu ukupnih odnosa dvije zemlje.

“Mi želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina, pokažu jedinstvo i koheziju i pripreme se za izborne izazove, nova predstavnička tijela i institucije. Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu riječi. Učiniti ćemo u dijalogu kroz naše mogućnosti sve napore da to zaista tako i bude. A to govorim i u svijetlu aktualnih rasprava o Izmjenama izbornog zakona”, istaknuo je premijer Plenković.

On je poslao nekoliko poruka, a prva je da je Hrvatska partner i prijatelj BiH, a to se dokazuje kontinuirano. U kontekstu presude izrazio je žaljenje prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela navedenim u presudi, a isto tako i za sve druge zločine koji su se dogodili u BiH, uključujući i one prema pripadnicima hrvatskog naroda.

Ohrabrenje

Čović je, pak, izrazio uvjerenje kako su ovi razgovori veliko ohrabrenje da ne treba izgubiti vjeru, da se mora naći načina kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH, a istovremeno učvrstiti poziciju potpuno jednakopravnog, konstitutivnog i suverenog naroda na čitavom području BiH.

-Siguran sam da imamo punu potporu vlasti u Hrvatskoj, a to se kroz ove razgovore na praktičan razlog može iščitati, dodao je Čović. Istaknuo je i kako su Hrvati uspjeli u tomu da nisu nasjeli na mnoštvo provokacija kojima su zadnjih pet-šest dana zasuti elektronski mediji i uopće medijski prostor, a osobito društvene mreže.

-To je jedan pravi, neću koristiti ružne riječi, ali rat u svakom smislu riječi, naveo je on, dodavši kako svima treba mir na ovom prostoru kako zbog ovakvih presuda ne bi došli u napasti oni koji bi željeli otvoriti mržnju između jednog, drugog ili trećeg naroda. Budući se presuda primarno odnosila na odnos Hrvata i Bošnjaka to smo i kazali- spriječiti na svaki mogući način eskaliranje te negativne atmosfere i vraćanje u povijest, dodao je Čović.

Zajedništvo

Naglasio je kako misli da su predsjednici svih stranaka HNS-a pokazali jasno opredijeljene da Hrvatski narodni sabor dobije još više na težini, da se pokaže zajedništvo kada je pitanju skora budućnost.

-Da vidimo kako se iznijeti s Izbornim zakonom, s cijelim procesom ustavne jednakopravnosti, da ne zaustavimo druge procese kada su u pitanju europske i sve druge integracije, ali i gospodarski osnažimo prostore u BiH gdje žive Hrvati kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti, najavio je Čović.

O presudi

Plenković je govoreći o samoj presudi podsjetio kako je Hrvatska je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu suda u Haagu i dvojbe oko toga prihvaća li se ili ne presuda nema.

“Međutim, s aspekta zemlje koja je tri puta u okviru ovog procesa, 2006., 2016. i 2017. nastajala pravnim putem dobiti status prijatelja suda kako bi pojasnili određene pravne aspekte koji se odnose na kvalifikacije, a govorimo o tzv. udruženom zločinačkom poduhvatu, u tom kontekstu možemo reći da nismo zadovoljni što taj status nismo dobili i što se argumenti koje smo htjeli iznijeti nisu mogli na odgovarajući način čuti, naglasio je Plenković.

Podsjetio je kako su u odgovoru suda 2016. dobili poruku da Međunarodni kazneni sud nije sud koji sudi državama, već pojedincima. Zbog toga i u odgovoru na taj zahtjev stoji da nije utvrđena nikakva odgovornost dužnosnika tadašnjeg vrha RH.

O tužbama logoraša

Na pitanje o najavi tužbe bošnjačkih logoraša, Plenković je kazao kako ovo nije presuda koja se odnosila na odgovornost države te ne vidi na koji bi se način iz toga mogao naći pravni temelj za takve procese. Čović je javno je pozvao sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili, da tuže BiH.

-Jer sve što se događalo u BiH na kraju je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kroz daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, sve logoraše Hrvate koji su podsjećam bili u 331 logoru Armije BiH, kao i sve logoraše Srbe i obrnuto. BiH mora naći standard kako pomoći tim ljudima i kompenzirati žrtvu i patnju, kazao je on.

/M.I/HMS/

OGLASI

Loading