Select Page

Posušje: 2628 učenika u svim osnovnim i srednjim školama

Posušje: 2628 učenika u svim osnovnim i srednjim školama

Danas se u svoje školske klupe vraćaju učenici u našoj Zapadnohercegovačkoj županiji. Na području općine Posušje prvi dan je nastave za ukupno 2628 srednjoškolaca i osnovaca. Ekipa portala posušje.net kontaktirala je sve ravnatelje naših osnovnih i srednjih škola, te smo dobili podatke o broju učenika koji danas kreću s novom školskom godinom.

U svim osnovnim školama u Posušju je 1795 učenika

Najbrojnija je Osnovna škola Ivana Mažuranića i ona ove školske godine broji ukupno 1323 učenika. Središnjica ove osnovne škole broji 1208 učenika, a među njima nižu osnovnu školu pohađa 622 učenika. Riječ je o učenicima od prvog do petog razreda, dok u višu osnovnu školu ide 580 učenika, to su učenici šestih, sedmih, osmih i po prvi puta devetog razreda osnovnoškolskog obrazovanja. U nadležnosti ove škole su i područne škole u Vinjanima, Čitluku, Tribistovu i Batinu. Tako područnu školu u Vinjanima pohađa 39 učenika, područnu školu u Čitluku 50, područnu školu u Tribistovu 2 učenika, a područnu školu u Batinu pohađa 24 učenika. Osnovna škola Ivana Mažuranića ima i odjel djece s teškoćama u razvoju i ovaj odjel pohađa 6 učenika. U središnjoj osnovnoj školi u Posušju ove godine je upisano 140 prvašića. Iako je broj prvašića ove godine manji za čak dva razreda u odnosu na prošlu godinu, broj je prema riječima ravnatelja Zvonimira Širića u skladu s prosjekom zadnjih osam godina. „Zapravo prošlu godinu kada je u pitanju broj djece koji su upisali prvi razred teško je dostići, jer je prošle godine upisano čak sedam odjela prvašića što je bilo daleko iznad prosjeka zadnji sedam – osam godina,“ kazao je ravnatelj Širić. „U dogovoru s načelnikom općine Posušje Brankom Bagom prvašiće će ove godine dočekati mali darovi. Riječ je o darovima koje je osigurala tvrtka Meggle. Za ovu godinu smo s našim gospodarstvenicima dogovorili uređenje još jednog sanitarnog čvora u sklopu škole koji će biti primjeren za djecu s invaliditetom,“ kazao je Širić. Dodao je da su tijekom ljeta imali dosta radova. Tako su postavljene zavjese kao zaštita djece od sunca tijekom nastave u učionicama, a sa sjeverozapadne strane škole, odnosno na ovom prilazu prema školi postavljen je flaster. „I ove godine se nadamo odličnim rezultatima u natjecanjima učenika naše škole i nadamo se da će naši učenici biti jednako uspješni kao i prošle godine,“ kazao je ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Zvonimir Širić.

Osnovnu školu Franice Dall’era u Viru ove godine pohađa ukupno 106 učenika, od toga broja u ovoj središnjoj školi je 70 učenika, dok u područnoj školi na Dubravama je 25 učenika, a u Zagorju 11 učenika. „Moram istaknuti jednu bolnu činjenicu. Naime, nakon 115 godina postojanja osnovne škole u Viru, u središnjici naše škole ove godine nemamo niti jednog upisanog prvašića. Bolna je to činjenica i za mene i za osoblje škole, ali i za sve stanovnike ovog kraja. Ta činjenica i još 4 učenika koji su tijekom prošle godine ispisani iz naše škole zbog odlaska u Njemačku potvrđuje još uvijek itekako prisutan trend iseljavanja,“ kazala je ravnateljica Osnovne škole Franice Dall’era u Viru Mirjana Mikulić. Što se tiče radova koji su predviđeni za završiti u ovoj školi su dvorana, rekonstrukcija grijanja u središnjoj osnovnoj školi, a u Zagorju bi trebalo ove godine profunkcionirati centralno grijanje. Naime, škola u Zagorju i u Batinu su jedine škole u našoj općini koje se zagrijavaju malim pećima na drva. „Važno je napomenuti i da naše školsko igralište u središnjoj školi još nije ograđeno i osvijetljeno, te se nadamo i nastojat ćemo da i to uskoro bude riješeno,“ istaknula je ravnateljica Mikulić.

Kada je u pitanju Osnovna škola Vranić, ove školske godine na Vraniću je ukupno 165 učenika, 81 učenik je u matičnoj školi, u područnoj u Broćancu je 31 učenik, a na Gracu 53 učenika. Zanimljivo je napomenuti da se pri upisu djece u prvi razred najviše njih tijekom nekoliko zadnjih godina upisivalo na Gracu. Ove godine prekinuta je dominacija Graca, jer je u područnoj školi u Broćancu upisano najviše prvašića, njih 8. „Škola radi samo u prvoj smjeni, zastupljeni smo u sekcijama, na natjecanjima. Kako smo prošle godine osvojili prvo mjesto u natjecanju Kulturna baština moga kraja, time smo ove godine domaćini ovog likovnog natjecanja. Imamo planova. Neki su dogovoreni, neki su u fazi dogovaranja. Tako je u planu postavljanje video nadzora i ograde u matičnoj školi kako bi osigurali maksimalnu sigurnost djece i školske imovine. Veliki nedostatak naše škole je to što nemamo dvoranu i to je nešto na čemu ćemo raditi,“ kazala je ravnateljica OŠ Vrnić Marija Miličević.

Osnovna škola Ante Brune Bušića u Rakitnu zajedno sa područnom školom u Sutini broji ove školske godine 217 učenika. Središnjicu u Rakitnu pohađa 197 učenika, a područnu školu u Sutini pohađaju 24 učenika. „Planova ima. U novom djelu zgrade imamo u planu izraditi prizemlje, jer planiramo kabinet kemije i biologije koji će biti funkcionalni, u planu nam je i kuhinja za učenike i djelatnike, te sanitarni čvor. Škola je funkcionalna, ali treba raditi jer uvijek može bolje,“ kazao je ravnatelj OŠ Ante Brune Bušića u Rakitnu Bože Šarić.

Dvije srednje škole u Posušju broje 817 učenika

Kada su u pitanju naši srednjoškolci, njih je ukupno u našim srednjim školama 817. U Gimnaziji fra Grge Martića ove godine su 320 gimnazijalaca, dok Srednja strukovna škola broji 497 učenika. „Ove godine upisano je 70 učenika u prve razrede gimnazije. Broj učenika koji su zainteresirani za gimnaziju je ove godine manji, te imamo jedan odjel manje nego prošle godine,“ kazao je ravnatelj Gimnazije fra Grge Martića Ante Jukić.

Kada su u pitanju strukovna zanimanja, prema riječima ravnatelja Marija Knezovića po strukama je još uvijek teško odrediti broj učenika, jer će mnogi iskoristiti svoje pravo prebacivanja u druge struke nakon završenog prvog razreda. „Svi su razredi popunjeni, a definitivno najveći interes i gužva je u drugom razredu medicinske škole u kojemu se nalazi 30 učenika. Što se tiče zadnjih godina, dosta smo išli s opremanjem kabineta pri čemu smo opremili dva informatička kabineta, kabinet za kuhare, nabavili smo 4 pametne ploče što je omogućilo znatno kvalitetniju nastavu za učenike. Za svako zanimanje težimo da praktična nastava bude što kvalitetnija. Tako npr. naši vodoinstalateri idu na praksu u Vokel, konobari i kuhari jednim djelom idu kod našeg privatnog sektora, a djelom tu kod nas. Vodimo računa o uvođenju novih struka koje su tražene, ali nastojimo voditi računa i o interesu djece, odnosno što oni žele učiti i za što se žele obrazovati. Na tom tragu smo prošle godine uveli prometnu školu jer je velika potražnja za ovom strukom na tržištu, a s druge strane veliki interes djece je bio za medicinskom školom tako da nam je interes djece bila vodilja za uvođenje ovog zanimanja. Od iduće školske godine ići će škola za CNC operatere, ali o tome više tijekom godine,“ kazao je ravnatelj Srednje strukovne škole Mario Knezović. Istaknuo je iznimno kvalitetan kadar učenika koji su prošle školske godine završili za konobare i kuhare. „Čak 20 od 25 učenika koji su prošle godine završili ovo trogodišnje obrazovanje našlo je posao u struci. Troje od ovih učenika briljiralo je na intervjuu koji se nedavno održao u Mostaru, a održali su ga vlasnici hotela s pet zvjezdica iz Dubrovnika. Riječ je o kompleksu hotela s pet zvjezdica Importanne Resort,“ dodao je Knezović.

S početkom nastave opreznije u prometu

Polazak u školu za svako dijete i svakog učenika važan je trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

posusje.net

OGLASI

Loading