Select Page

POSUŠJE: Dječja smotra folklora u povodu 200-te obljetnice rođenja velikog franjevca i pisca

POSUŠJE: Dječja smotra folklora u povodu 200-te obljetnice rođenja velikog franjevca i pisca

U posuškom Batinu, rodnom selu Fra Petra Bakule, u povodu 200-te obljetnice rođenja, održana je Smotra dječjeg folklora „Na Petrovu ognjištu“.

U prelijepom kraju i starim kućama o vrijednom franjevcu i piscu uz gusle Jerko Bakula je opjevao život od Batina pa sve do smrti u Mostaru. Uoči otvaranja Smotre dr. fra Andrija Nikić iscrpno je prezentirao vrijedni rad u kratkom životu fra Petra. No, fra Petar je odradio zaista mnogo toga vrijednoga. On je karizmatik, o njemu sam osobno dosta napisao ali treba se nastaviti. I ne samo to, dometnuo je fra Nikić, treba održati simpozij, objaviti rječnik njegovih riječi, natječaje radova pa neka fra Petar prođe u svijet jer je riječ o najsvestranijem franjevcu i piscu u Hercegovini, naglasio je dr Nikić u opširnom izvješću o velikanu iz Batina.

sMOTfpb-g_PEC_BIH_290516

 

Smotru je otvorio posuški načelnik Branko Bago, pozdravio brojne goste i uzvanike iz cijele Hercegovine te naglasio kako će se s razine Općine Posušje krenuti još dalje s novim nazivima u gradu a već su nova škola i Gradska knjižnica dobile njegovo ime.

SmotFPB4_pec_bih_290516

Nakon toga članovi domaćeg HKUD Fra Petar Bakula, od 11 do 15 godina zapjevale su gangu i zaigrale kolo. Potom su nastupili mladi folkloraši iz Gorice koje je dugo čuva narodnu baštinu a njihovi su članovi nastupali na sve strane pa i u Njemačkoj. I mladi iz Uzarića bili su uspješni izvodeći linđa. Veseli su bili i čuvari narodne baštine iz Gradinića, najstarije župe u Hercegovini. Tu je fra Petar sagradio crkvu. Brojne Posušane, i mlade i starije, zadivili su i nošnjom i igrama i pjesmom iz starina djeca iz Ružića i Rodoča.

SmotraFPB1_pec_bih_290516.jhpg

Voditeljica Kristina Milas o svakom društvu je prenijela ono najvažnije a svi su se oduševili vrijednostima čuvanja hrvatske baštine u Hercegovini. Zapjevali su i poznati pjevački i bračni par Ivana i Ivica Bago pa je sve potrajalo dugo u noć i za pamćenje.

Vecernji.ba/(pc)

OGLASI

Loading