Select Page

Posušje: javna tribina o mogućnosti doniranja organa

Posušje: javna tribina o mogućnosti doniranja organa

Vijeće mladih općine Posušje i Crveni križ općine Posušje najavljuju javnu tribinu pod naslovom „Darivanje organa – novi život na dar“. Tribina će se održati u četvrtak, 30. studenog, u 19 sati u posuškoj kinodvorani.

Tribina se održava pod pokroviteljstvom općine Posušje, a u sklopu kampanje o darivanju i transplatiranju organa koju provodi Donorska mreža u BiH i Udruga dijaliziranih i transplatirnih bolesnika u Federaciji BiH.

Na javnoj tribini moći će se čuti o bubrežnoj bolesti, simptomima i liječenjima iste, bit će prikazana i dva dokumentarna filma „Život poslije“ i „Transplatacija srca u živo“. Jedna od tema o kojoj će biti riječ je i sama transplatacija, te zanimljivo predavanje o smrti mozga.

Tribina će biti prilika svima onima koji žele potpisati donorsku karticu. Organizatori poručuje da je prema podacima 20 puta veća mogućnost da će nam neki od organa zatrebati nego da ćemo organe donirati.

Usvojen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja

Korak naprijed po ovom pitanju napravio je jučer i Zastupnički dom Federalnog parlamenta jednoglasno odobrivši Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Zakon će stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Zakon propisuje tzv. pretpostavljeni pristanak donora za presađivanje njegovih organa i tkiva nakon smrti radi medicinskog liječenja druge osobe, što u praksi može značiti i radi hitnog spašavanja nečijeg života. Pretpostavljeni pristanak, na osnovu ovog zakona, podrazumijeva da se umrla osoba nije za života pismenom izjavom usprotivila darivanju njenih organa po smrti.

I pored tog, pretpostavljenog pristanka potencijalnog donora, Zakon je propisao da suglasnost za transplantaciju njegovih organa nakon smrti, medicinarima daje i najuža obitelj, prvenstveno bračni ili izvanbračni partner ako ga je donor imao, ako nije, pristanak daju roditelji, a ako nije imao ni njih u trenutku svoje smrti, suglasnost daju djeca. U slučaju da donor nije imao ni djece, pristanak daju braća ili sestre.

Iz Federalne vlade koja je predlagač Zakona, odnosno Ministarstva zdravstva, pojasnili su da su rješenja u zakonu koja se odnose na pretpostavljeni pristanak i volju obitelji bazirana najviše na temelju središnje javne rasprave, provedene dok je tekst bio u nacrtu, u svibnja ove godine, u kojoj su sudjelovali članovi Udruženja dijaliznih pacijenata, liječnici, članovi Vlade, Parlamenta i svi drugi relevantni čimbenici.

Novi zakon propisuje i da punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje može za života pismeno izjaviti da ne želi darivati organe nakon smrti. Predviđena je i uspostava registra takvih osoba, koji će biti uspostavljen u relevantnoj instituciji. Izjava o nedarivanju organa može se za života promijeniti u svakom trenutku.

posusje.net/HMS

OGLASI

Loading