Select Page

U pripremi projekt o obnovi 900 000 zgrada u BiH

U pripremi projekt o obnovi 900 000 zgrada u BiH

Bosna i Hercegovina bi u sljedećoj godini dobiti strateški dokument koji bi mogao ozbiljnije pokrenuti gospodarstvo ove države. Naime, rujan 2018. je krajnji rok kada bi trebao biti završen projekt ‘Strategija obnove zgrada do 2050.’ Svi stručnjaci za ova pitanja kao i nivoi vlasti te financijske institucije imaju zadatak kako definirati, financirati i realizirati ovaj hvale vrijedan projekt koji bi trebao potrajati tri desetljeća, piše ABCportal.info.

Prije samo nekoliko dana na RENEXPO sajmu u Sarajevu bilo je govora o višestrukim benefitima vezanim za ovaj projekt. Osim energetske učinkovitosti koja je osnovna u ovom projektu gdje bi bio vidljiv napredak u kvaliteti života kao i zaštite životne sredine, ovaj projekt bi donio posao za veliki broj tvrtki izvođača radova što bi dovelo do velikog zapošljavanja radnika u građevinskom sektoru.

Sarajevska firma Enova je lider konzorcija konzultantskih kompanija koje će sudjelovati u izradi Strategije. Osim nje, a u konzorciju je i Buildings Performance Institute Europe (BPIE), europski institut koji se bavi istraživanjem i razvojem u oblasti poboljšanja energetskih karakteristika zgrada.

Trenutno nije moguće govoriti o točnim podacima o broju i stanju objekata koji bi trebali biti obnovljeni, međutim na osnovu postojeće Tipologije stambenih zgrada BiH koja je pripremljena uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Tipologije javnih zgrada u BiH koja je pripremljena uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, broj stambenih objekata u BiH iznosi 861.965, dok broj javnih zgrada iznosi 7.600. Sve privatne , javne, stambene i nestambene zgrade će biti predložene za mjere obnove u Satrategiji.

U obnovu zgrada na području cijele BiH postoji mogućnost za aktiviranje i uključivanje svih ključnih aktera u ovoj oblasti. To svakako uključuje projektantske kompanije, proizvođače i trgovce energetski efikasnim materijalima i uređajima, kompanije koje se bave ugradnjom građevinskih materijala i uređaja, financijske institucije i fondovi, sveučilišta. Strategija predviđa ostvarenje energetskih ušteda od 60% do 90%.

BiH je preuzela obveze izrade Strategije koja proizlazi iz Direktive o energetskoj efikasnosti 2012/27/EU, za koju se BiH obavezala da će je implementirati potpisivanjem Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice.

Za financiranje obnove zgrada trebat će osnovati nacionalni fond za energetsku efikasnost, financiranje i tehničku pomoć. Već postoje raspoloživi modeli, kao što su ESCO tržište koje podrazumijeva financiranje trećih lica, revolving fondove, grant sredstva i europske fondove, te klasični krediti banaka. Naravno, treba napomenuti da bez Strategije nije moguće povući sredstva niti iz ijednog EU fonda, međutim donošenjem ovog vrlo važnog i strateškog dokumenta sva vrata EU fondova bi sigurno bila otvorena za apliciranje kao i za povlačenje sredstava iz istih.

Možemo se samo nadati da će biti dovoljno mudrosti i pameti i da ovaj posao što se tiče pripreme Strategije treba ozbiljno i profesionalno odraditi jer se radi doista o strateškom dokumentu koji bi ovu zemlju mogao brže pokrenuti prema razvoju i ekonomskom blagostanju, piše ABCportal.info.

OGLASI

Loading