Select Page

Posušje nominirano za nagradu „BiH green awards“

Posušje nominirano za nagradu „BiH green awards“

Veleposlanstvo SAD-a u BiH i Centar za razvoj i podršku organiziraju dodjelu nagrada „BiH green awards“ s namjerom promoviranja korisnih, inovativnih i kreativnih pristupa očuvanja životne sredine.
Nagrade će biti dodijeljene u 4 kategorije: grad/općina; tvrtka; organizacije/NVO i pojedinci.
Među nominiranima za ovu nagradu u kategoriji općina je pored Doboja, Bihaća, Čapljine i Šipova i općina Posušje.

Već sama nominacija znači priznanje trudu koji naša jedinica lokalne uprave godinama ulaže u suradnji s udrugama i društvima kako bi se očuvao okoliš i kulturno naslijeđe, ojačali turistički kapaciteti ali i uljepšale vizure Posušja. A vi možete glasati OVDJE

Od većih akcija podsjetimo da je još 2004. HPD Pločno pokrenuo akciju čišćenja korita Brine. Time se pored saniranja ekološkog problema doprinijelo očuvanju starog mosta na Ričini, čija je temeljita restauracija u tijeku.

Također, 2015. pristupilo se konzerviranju bazilike na Gradcu, jednog od najstarijih kulturnih spomenika ovog kraja. Zahvaljujući naporima Općine 2012./2013. završeni su radovi na gradskom parku, danas reprezentativnoj i pomno održavanoj zelenoj oazi Posušja koju rado posjećuju mještani svih uzrasta. U suradnji s JU Urbikom radilo se na planiranju i sadnji zelenih otoka, hortikulturalnom uređenju kružnih tokova, te formiranju budućih zelenih perivoja na sjevernoj obilaznici i na južnom izlazu iz grada.

Uz pomoć GSS-a i Profesionalne vatrogasne postrojbe već nekoliko godina provode se akcije održavanja stabala duž gradskih ulica i nogostupa koji su također nakon gotovo 40. godina doživjeli preobrazbu. I sama stabla protekle dvije godine izgledaju urednije otkako su se podigli panoi za oglase i smrtovnice, a početak značajnijeg doprinosa uštedi energije dat je još 2013. kada se krenulo u projekt izmjene konvencionalne gradske rasvjete. Također, duž pločnika postavljeni su koševi za otpad. Uz ovo treba istaknuti kako je i prva tzv. solarna klupa u Zapadnoj Hercegovini postavljena upravo u Posušju, a ponosni smo i na to da su nažalost uobičajene devastacije cvijetnjaka, klupa, javne rasvjete i koševa za smeće svedene na najmanju razinu.

Za dobro održavanje zelenih površina i pločnika uz JU Urbikom moramo pohvaliti JP Vodovod, ali i Vijeće mladih koje zajedno sa srednjoškolcima provodi akcije čišćenja u općini Posušje. Podizanje svijesti o potrebi očuvanja životne sredine već godinama se konkretno provodi i unutar same Općine Posušje i obrazovnih institucija. Kao primjer navedimo odvajanje i pohranjivanje uredskog papira u svrhu recikliranja, a središnja osnovna škola, škola u Rakitnu, kao i zgrada Srednje škole prošlogodišnjom obnovom izolacije i fasade tzv. termofasadom postižu značajne uštede u potrošnji energenata.

I u Parku prirode Blidinje, sjevernom dijelu općine Posušje koji se može podičiti epitetom područja netaknute prirode, radi se na tome da tako i ostane. Jedan od primjera je izgradnja planinarskog doma u Masnoj Luci, čija je gradnja od samog početka osmišljena da bude u skladu s prirodom. Tako se za sustav grijanja koristi peć na sječiku, odnosno za zagrijavanje se iskorištava biootpad, a zidovi objekta obloženi su termofasadom. Vodilo se računa i o odvodnji otpadnih voda. Tako je zahvaljujući donaciji Svjetske banke pored planinarskog doma ugrađen prvi pročistač otpadnih voda na području Parka.

Za kraj recimo kako Općina Posušje nije usmjerena samo na kratkoročne ciljeve i povremene akcije očuvanja okoliša. Tome u prilog ide i izrada Lokalnog ekološkog akcijskog plana Općine Posušje (LEAP) za razdoblje do 2026., na čijem se nacrtu radilo godinu dana, i čije se usvajanje uskoro očekuje.
LEAP je prepoznao glavne probleme okoliša općine Posušje – odlaganja svih vrsta otpada, onečišćenje površinskih voda, uništavanje šuma, zagađenje zemljišta, degradacija zemljišta, neodgovarajuće postupanje s industrijskim i opasnim otpadom, problemi vodoopskrbe, problemi održavanja javnih zelenih površina i prirodnog nasljeđa, problemi odvodnje i kanalizacije.

Njegovom provedbom očekuje se sustavni rad na zaštiti životne sredine te bolja promocija javne svijesti i odgovornosti za zaštitu okoliša, a time i zdravog života.

Glasati možete i Vi. Klikom na poveznicu svoj glas dajte za Posušje.
https://www.surveymonkey.com/r/77JSHLX

općina-posušje

OGLASI

Loading