Select Page

POSUŠJE: Obitelj Tomić u Vrpolju koristi prirodne resurse

POSUŠJE: Obitelj Tomić u Vrpolju koristi prirodne resurse

Na putu za Rakitno, u Vrpolje, bilo je prelijepo vrijeme i u tom sjevernom kraju koji se snažno razvija jer se koriste svi prirodni darovi i resursi.

Niču stočne farme i druge manje tvrtke koje “donose” zaradu i život na svom ognjištu. U obitelji Joze Tomića je sve u radnom zanosu i dida Jozo, koji je radio 38 godina u Njemačkoj, i unuci Ivan i Josip. Nakon dugog i teškog rada u tuđini Jozo je obnovio sve oko svoga doma pa i mlinicu na potoku Jelica.

-Ovdje je bilo puno mlinica a u rakitskom kraju radilo je preko stitinu a sada samo ova moja melje. Još mnogi vole i puru i kruh od brašna iz moje mlinice a svima meljem besplatno, priča Jozo u dobrom raspoloženju jer je tu i farma ruskih ovaca dvojice unuka Ivana i Josipa. U tom kraju je pet farmi a Ivan nam je ispričao sve o farmi i želji da ostane tu u svom dragom kraju prepounom ljepote – brda Oštrca, trave, šume i zdrave izvorske vode.

OvceRakit5_pec_bih_061115

-Objekt je velik kapaciteta 800 ovaca, a mi smo krenuli s 60 ovaca ruske romanovske vrste. Dokazano je da su to najplodnije ovce na svijetu. U godini ojanje od jednog do četiri janjca koji se traži na sve strane i već sada nemamo nevolja s prodajom. Traže se i ovce jer su jako korisne. Ishrana je sva domaća jer imamo obilje domaće trava i žita. Brat Josip i ja čvrsto smo odlučili ostati na svom ognjištu, ispričao nam je Ivan svoju priču te naglasio kako se sve radi uz pomoć stručnih ljudi i sukladno svim propisima.

MlinRak_pec_bih_061115

Ništa se ne može pokrenuti bez ulaganja pa je sve u tom smjeru odrađeno i u Vrpolju u farmi Tomić. Potporu očekuju i s viših razina jer je riječ o projektu koji donosi nova radna mjesta i zaustavlja masovni odlazak u tuđinu. Dok smo razgovarali na dugo i široko o toj temi, Ivan je pripomenuo kako je za ovna radi priploda platio čak 800 eura.Uskoro će se održati i seminar na razini Ministarstva gospaodarstava ZHŽ-a o ovčarstvu i potpori za koje su izvor zarade i ostanka, posebice mladih, u svoh dragom hercegovačkom kraju.

Večernji list/PC

OGLASI

Loading