Select Page

POSUŠJE: Održan informativni sastanak o međunarodnom projektu Farma II

POSUŠJE: Održan informativni sastanak o međunarodnom projektu Farma II

Danas je vijećnica Općine Posušje bila mjesto održavanja Informativnog sastanka o raspisanom Javnom pozivu međunarodnog projekta FARMA II čiji je cilj unaprjeđenje poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Riječ je o projektu kojeg zajednički financiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Švedske, a realizira Cardno Emerging Markets USA, Ltd.

Općina Posušje, kroz suradnju s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, bila je domaćin priznatim stručnjacima iz oblasti razvoja i poticanja poljoprivrede koji su nositelji projektnih aktivnosti u ovom Javnom pozivu.

Cilj današnjeg sastanka je upoznavanje naših domaćih poljoprivrednih proizvođača i obrtnika o novom Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih financiranju usluga obuke, savjetodavne podrške i druge stručne podrške organizacijama proizvođača iz sektora poljoprivrede.

Najvažniji cilj ovog poziva je pokretanje konkretnih aktivnosti u potpori poljoprivrednom sektoru, uvezivanju organizacija proizvođača na lokalnom nivou, te osiguravanju novih prilika na domaćem i međunarodnom tržištu.

Poziv na današnji Informativni sastanak rezultirao je velikim odazivom zainteresiranih sudionika iz naše općine, ali i iz cijele Županije Zapadnohercegovačke. Sastanak je bio dinamičan, postavljana su konkretna pitanja i dobiveni su konkretni i jasni odgovori. Stoga s velikim zadovoljstvom možemo istaknuti kako je ovo jedan od najbrojnijih informativnih sastanaka koji su se održali u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, a tiču se unapređenja poljoprivrede. Domaći poljoprivrednici i svi drugi prisutni upoznati su sa cjelokupnim postupkom prijave na ovaj poziv te su im istaknute pojedinosti na koje kao potencijalni prijavitelji trebaju obratiti pozornost kako bi njihova prijava bila prihvaćena.

“U aplikacijama možete predložiti aktivnosti koje obuhvaćaju obuke i savjetodavne usluge, organizaciju studijskih putovanja u zemlji i inozemstvu, posjete međunarodnim i domaćim sajmovima, održavanje poslovnih susreta te promotivne i informativne kampanje za poljoprivredni sektor”, poručili su iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Javni poziv je otvoren do 19. travnja 2019. godine, do 16:00 sati, a zahtjevi trebaju biti dostavljeni u elektronskoj i tiskanoj formi. USAID i Vlada Švedske stavili su putem FARMA II projekta organizacijama iz sektora poljoprivrede na raspolaganje dodatni grant fond u vrijednosti od tri miliona dolara, a vrijednost pojedinačne aplikacije predviđena je u rasponu od minimalno 2.000 dolara do maksimalno 50.000 dolara (protuvrijednost u KM).

Općina Posušje u poljoprivrednoj proizvodnji vidi prostor za razvoj i napredak te konstantno ulaže napore oko educiranja, zaštite i savjetodavne potpore svima zainteresiranima da kroz poljoprivredu stvaraju prihode. Upravo ovaj današnji sastanak samo je jedan u nizu aktivnosti koje se u kontinuitetu provode kroz poslove općinske administracije.

Naime, Općina Posušje jedna je od rijetkih koja je izradila Studiju višenamjenskog vrednovanja poljoprivrednog zemljišta. Studija je svim zainteresiranima dostupna putem službene internet stranice Općine, ali i putem neposrednog savjetovanja koje pružaju stručni službenici u Odjelu za razvoj i poljoprivredu Općine. U 2019. godini svi su obrtnici u općini oslobođeni troškova registracije svojih obrta, a i ta mjera je usmjerena na stvaranje što povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje, malih proizvodnih obrta, proizvoda iz kućne radinosti te uslužno turističkih potencijala koje imamo. Nastojanja usmjerena u kontinuirano poticanje razvoja poljoprivrede i turizma na našoj lokalnoj razini uzajamno osiguravaju da svaki posjetitelj naše općine dobije domaći, kvalitetan proizvod na našem domaćem stolu.

Opcina-Posusje.ba

OGLASI

Loading