Select Page

POSUŠJE: Posjeta humanitaraca iz Francuske

POSUŠJE: Posjeta humanitaraca iz Francuske

Na daleko je poznato da je općina Posušje i njen Crveni križ tijekom proteklog rata bila utočište velikom broju prognanika gotovo iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Njih preko sto tisuća na kraćem ili dužem zadržavanju boravilo je u Posušju.

Uz brojne obitelji koje su otvorile svoje domove i pružili utočište prognanima, ne pitajući za vjeru i naciju, sportska dvorana i dio Osnovne škole „Ivana Mažuranića“ mjesecima, a nekima i godinama, bili su mjesto stanovanja. Tu se živjelo, rađalo i umiralo. Mnoge humanitarne organizacije su u Crveni križ Posušje slale i svoje volontere, humanitarna pomoć dopremana je iz raznih krajeva svijeta, od klubova i pojedinaca iz dijaspore, brojnih međunarodnih humanitarnih organizacija, UNHCR-a, Međunarodnog komiteta Crvenog križa…

CrvKriž1-fo1

Francuska humanitarna organizacija Solidarite Pyrenenne – Pau je u kontinuitetu za prognanike smještene u Posušju dostavljala humanitarnu pomoć, te su u razdoblju od 1992 do 1996. godina dopremili preko dvadeset konvoja, od kojih je dio odvožen za prognanike o kojima je skrbio Crveni križ Mostar.

CrvKriz7fo

Ovih dana Mostar i Posušje posjetili su čelnici Solidarite Pyrenennea iz ratnog vremena – gosp. Jean-Francoise Cazanave i g-đa Monique Lanne Petit sa suradnicima, ali sada kao predsjednik, odnosno direktor Telecoms Sans Frontieresa. Dobrodošlicu gostima poželjeli su gosp. Branko Leko, Predsjednik Crvenog križa općine Posušje i Glavni tajnik DCK BiH, v.d. tajnica Crvenog križa općine Posušje gđa Božana Šušak, te gosp. Jerko Oreč ,profesor– koji je i sada, kao i svaki puta tijekom rata i kada je god zatrebalo, bio na raspolaganju Crvenom križu te pomagao prevodeći na francuski jezik.

CrvKriz6foto

U prijevodu i komunikaciji pomagala je i g-đa Fia Avdić – za vrijeme rata radila u Crvenom križu Mostar. Uz zahvalnost za sve što su tijekom ratnih godina učinili za prognanike, ali i domaće stanovništvo kome je Crveni križ dostavljao humanitarnu pomoć, gosp. Leko je goste poveo u obilazak sadašnjeg ureda Crvenog križa općine Posušje te ukratko predstavio njegove sadašnje aktivnost, nakon čega je uslijedio obilazak sportske dvorane, kino-dvorane, te ostalih prostora u kojima su tijekom rata boravili prognanici. U obilasku prostora pridružio se i ravnatelj Srednje strukovne škole Posušje prof. Mario Knezović. Gosti iz Francuske su u svojim vrlo emotivnim obraćanjima zahvalili na lijepom prijemu, na svemu što su Crveni križ općine Posušje i općina Posušje činili, posebice tijekom proteklog rata, radeći na principima koji ovu humanitarnu organizaciju i Općinu stavljaju na visoko mjesto na ljestvici humanosti. Raspitivali su se za brojne osobe, nekadašnje prognanike, ali nisu zaboravili ni osoblje Crvenog križa, gđu Anđelku Begić prije svih.

CrvKriz5fo

Također su istaknuli da im grad Posušje sa okolicom, u odnosu na stanje 1992-1996. godine kada su često dolazili, izgleda prelijepo, sa dosta novih zgrada, uređenim ulicama, Trgom hrvatskih branitelja, prelijepom zgradom Općine, zaobilaznicama, kružnim tokovima,…Ponovivši zahvalnost za pomoć koju su humanitarci iz Francuske dopremali u najtežim danima naše novije povijesti, gosp. Branko Leko je prenio i pozdrave i zahvalnost vlasti općine Posušje, te uputio poziv za novu posjetu Posušju što je s velikim odobravanjem i simpatijama od strane gostiju načelno i prihvaćeno.

Na kraju ovog kratkog posjeta gostima i prijateljima iz Francuske uručeni su prigodni darovi.

Posusje.net/Crveni križ Posušje

OGLASI

Loading