Select Page

Posušje: Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana položen vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle branitelje

Posušje: Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana položen vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle branitelje

Pred nama su blagdan Svih svetih i Dušni dan. Blagdan Svih svetih je dan kada Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskog života, a nisu kanonizirani. Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Dan kasnije, to jest u srijedu je Dušni dan, dan kada se sjećamo svih svojih pokojnika.Taj dan su pohodi grobovima i grobljima znak pažnje i vjere. Tako će biti i ove godine u našim župama u općini Posušje.

I ove godine odala je se počast našim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima, koji su svoj život dali za Domovinu. Naime,  povodom nadolazećih blagdana, Dušnog dana i Svih svetih, na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju, pred Spomen obilježjem, danas je položen vijenac i zapaljene su svijeće u znak sjećanja na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, posebice one s područja općine Posušje.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje, zastupnik u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Jurišić, te  te izaslanstvo Oružanih snaga BiH hrvatske komponente predvođeni brigadirom  Zdravkom Rezom.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedila je kratka molitva koju je izrekao vojni kapelan fra Mario Ostojić.

Predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar se ovom prilikom spomenuo svih poginulih, umrlih i nestalih branitelja, te pozvao sve one koji su u mogućnosti, da dođu u četvrtak (3.studenoga) na obljetnicu oslobođenja Kupresa.

„Posljednjih godina u Posušju na dostojanstvenoj razini obilježavamo i prisjećamo se svih poginulih, umrlih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata, kao i onih koji su izgubili živote u svim ratovima. Općina Posušje s Kordinacijom Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Posušja daje značaj ne samo bitnim datumima i obljetnicama na području općine Posušje nego i šire, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti“, izjavio je Lončar za naš radio.

Podsjetimo, osim sjećanja na Trgu hrvatskih branitelja, u ponedjeljak će se počast odati i na Trgu Ivana Pavla II., kod spomen obilježja skupini Fenix 72.

Svim pokojnicima miran počinak, a braniteljima koji su dali ono najvrijednije – svoj život, vječna slava.

Radioposusje.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading