Select Page

Posušje: Sakrament Svete Potvrde primilo 153 krizmanika

Posušje: Sakrament Svete Potvrde primilo 153 krizmanika

153 krizmanika primilo je sakrament Svete Potvrde u župi Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Posušju. Sakrament Svete Potvrde podijelio je krizmanicima mostarsko – duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski monsinjor Petar Palić.

U svojoj homiliji Biskup Palić je istaknuo da smo mi već po krštenju postali dio Isusova života. „Što se onda događa u sakramentu Svete Potvrde? U sakramentu Svete Potvrde događa se da po primanju Duha Svetoga mi dobivamo neko poslanje, neku zadaću. Apostoli su propovijedali, svjedočili i naviještali Isusa. Svjedočili su da je Isus po Duhu prisutan među vjernicima. Mi primamo Duha Svetoga koji nas osposobljava da Isusa svjedočimo i naviještamo vlastitim životom. To Potvrda čini nama“, istaknuo je biskup Palić.

Biskup Palić se osvrnuo na ulogu Duha Svetoga u našim životima kazavši da nas Bog upravo u Duhu Svetom jača da budemo Isusovi svjedoci. „Petar pita Isusa što će biti s njime. Svi mi želimo znati što će od nas biti u životu. Isus nas poziva da Ga slijedimo, jer hodajući za Njim mi otkrivamo svoje zvanje. Mi ćemo u svom životu birati različita zvanja. Netko će biti doktor, netko frizer, kozmetičar, radnik… Biramo različita zvanja i to nas čini različitima, ali smo ipak i svi jedinstveni jer svi smo koji smo pozvani naviještati i svjedočiti Isusa“, kazao je biskup Palić. Rastumačio je i ulogu Duha Svetoga kojega krizmanici nakon krštenja ponovo primaju. „Duh sveti čini da Isus živi u nama i da Ga možemo svjedočiti i naviještati. On nam pomaže da se sjetimo Isusovih riječi i da živimo po njima. Duh Sveti nas podupire da živimo u toj odluci. To nije lako nekada ni nama koji smo teolozi, jer svijet u kojem živimo se pravi da Duh sveti ne postoji. Ne vidljiv je. Samo zato što ga ne vidimo, svijet se ponaša kao da ne postoji. Mi smo navikli osjećati samo svojim očima. No kao što radio valovi koje ne vidimo prenose zvuk, sunce svojim sunčanim valovima koje ne vidimo prenosi svjetlost i toplinu, bez buke, tako i Duh sveti djeluje. Potrebna nam je sabranost, tišina i molitva da prepoznamo djelovanje Duha Svetoga. Mi ga prepoznajemo u sposobnosti praštanja, pogotovo našim neprijateljima, u dobrim ljudima, u ljepoti stvarnosti u kojoj živimo, u zagrljaju ljudi koji nas vole. Tada Duh Sveti više nije nevidljiv, nego konkretan. No, potrebno je i nešto s naše strane da ga prepoznamo. Duh Sveti je dah Božji. Svaki put kad smo uronjeni u Duha Svetoga, mi smo uronjeni s Bogom. U molitvi ulazimo u taj Božiji život“, kazao je biskup Palić u svojoj homiliji. Obratio se i kumovima krizmanika  kazavši da je kršćansko opredjeljenje dobrote i poniznosti, te u darovima Duha Svetoga. „Budite pratitelji u životu krizmanika i podsvjestite im darove Duga Svetoga“, kazao je biskup Palić. Čestitao je i roditeljima što su uspjeli, kako su znali i umjeli, prenijeti vjeru. „Zadaća vas roditelja i nas župne zajednice je da odgojimo odgovorne vjernike, a u tome naka nam pomogne Duh Sveti“, kazao je biskup Palić. – javlja radioposusje.ba

SLIKE: Foto Video Nada

OGLASI

Loading