Select Page

POSUŠJE: Svoj kraj treba voljeti i poznavati daleku povijest

POSUŠJE: Svoj kraj treba voljeti i poznavati daleku povijest

Nedavni posjet osnovaca iz Vira i Posušja akumulacijskom jezeru Tribistovo bio je vrijedan, zanimljiv i poticajan.

Naime, posuški osnovci i srednjoškolci sve više uče i doznaju o ljepotama i vrijednostima svoga kraja. Već je dobro znano kako je posuški kraj zanimljiv po mnogo čemu pa i povijesnim nalazištima i kulturnom baštinom. Spominje se i jako vrijedno natjecanje na razini ZH županije. Naime, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa organiziralo je županijsko natjecanje za učenike osnovnih škola na temu “Kulturna baština moga kraja”. Ciljevi su upoznavanje s povijesnim i kulturnim blagom očuvanjem i podizanjem svijesti o važnosti; prezentiranje percepcije djece u odnosu na materijalnu kulturu njihovog životnog okruženja likovnim radovima. Jedan od ciljeva je i kroz praktičan rad učenika razviti sposobnost kreativnog likovnog izražavanja. U Posušju spominju i pobjednika na tom natjecanju mlade Lucije Miličević iz posuške OŠ Vranić.

Trib-jez2_pec_bih_240317

Školarci su ranije posjetili i grob Dive Grabovčeve, stećke i kameni most na Ričini, Blidinje i Masnu luku te nekoliko puta Nečajno, Podbilu, Posuški Gradac i druga povijesna nalazišta. I za Dan svjetskih voda mladi su bili na prelijepom Tribistovu gdje je akumulacijsko jezero koje puno znači i za posuški ali i hercegovački te dalmatinski kraj u opskrbi vodom. To je brdo znano i po podzemnim izvorima i prelijepoj prirodi. Stoga je vrijedno da školarci iz posuškog kraja upoznaju i ljepote i zdrav okoliš. Spremni su i već sudjeluju u zaštiti prirode eko akcijama kakvih je bilo podosta i koje kreću ovoga proljeće na sve strane. Ima poticaja da se u Posušju održe i eko tribine te pohvaljuju istinski zaštitari prirode. Tako se spominju i lijepi krajobrazi ali i uređene okućnice u gradu i selima.Čuvari zdravog okoliša sve više surađuju i kane pokrenuti akciju natjecanja u ljepoti okućnica i vrtova kakvih već ima.

Eko-okucni_pec_bih_290317

Jedna od njih je i u Rakitnu, u obitelji Mihalj (na slici). S malo truda i dobrih projekata sve može biti ljepše i bolje ali i s više znanja o svome kraju, poručuju mladi ali i stariji Posušani koji se već spremaju i za svoje bogato i lijepo „Posuško lito 2017“. Naziv imena Posušje se inače u pisanim dokumentima spominje daleke 1378.godine a svoj Dan Općine slavi se 15.kolovoza na blagdan Velike Gospe, zaštitnice posuške župe BZ Blažene Djevice Marije.

Večernji list/PC

OGLASI

Loading