Select Page

Posušje: u osnovnim školama predavanja o pravilima ponašanja u prometu

Posušje: u osnovnim školama predavanja o pravilima ponašanja u prometu

Početak školske godine znači i povećan broj djece na ulicama i prometnicama koje vode u smjeru škola, a to pak iziskuje izuzetan oprez kako vozača tako i djece. Upravo zbog toga Automoto savez u Bosni i Hercegovini u suradnji s policijskom postajom u Posušju, a ove godine po prvi puta i u suradnji s općinom Posuše održavaju predavanja za učenike u nižoj nastavi . „Da bi se sigurno kretali od kuće do škole i od škole do kuće, djeca trebaju znati da i ona imaju odgovornost pažnje u prometu. Stoga organiziramo predavanja na kojima govorimo o osnovnim pravilima ponašanja pješaka u cestovnom prometu,“ kazala je Zdravka Landeka iz Auto moto saveza Bosne i Hercegovine. Predavanja se održavaju za učenike nižih razreda, a osim teorije, djeci se prikazuje i jedan animirani film kako bi im ovo učenje bilo zanimljivije i kako bi pravila ponašanja u prometu učili i usvojili na jedan zabavan način. Posljednji dio predavanja uključuje dijalog s djecom.

Akciju među osnovcima provode ispred AMSuBiH Zdravka Landeka, ispred Policijske postaje u Posušju Ružica Tokić i ispred općine Posušje inženjer prometa Jure Kovač. Predavanja traju dva tjedna, a u prvom tjednu obuhvaćeni su prvašići OŠ Ivana Mažuranića u Posušju, svi učenici škola na Vraniću i Viru, dok su idući tjedan na rasporedu ostali razredi OŠ Ivana Mažuranića i učenici u Rakitnu. Trećeg tjedna akcije na rasporedu su školske patrole koje će obuhvatiti 5. i 6. razrede u Posušju.

Iz AMSuBiH su kazali da svake godine organiziraju ovu akciju. „Djeca drugačije percipiraju stvari oko sebe i nisu svjesna opasnosti u prometu. Još su mali, ne znaju prometne znakove i tek skupljaju svoja iskustva kao pješaci. Zbog toga ne mogu predvidjeti reakcije drugih sudionika u prometu i zato se nerijetko odjednom nađu na cesti u opasnosti,“ kazala nam je Zdravka Landeka iz AMSuBiH.

Organizatori su apelirali i na vozače i na roditelje. Vozači su još jednom pozvani na oprez, pogotovo na onim prometnicama koje su u blizini škola i vrtića. Roditeljima se pak skreće pozornost na činjenicu da i oni jako puno mogu pridonijeti na ovom području stalnim upozoravanjem djece na oprez i na pravila ponašanja u prometu. Važno je prije svega djeci pružiti dobar primjer, jer djeca oponašaju naše postupke u svemu, pa tako i u prometu.

posusje.net

OGLASI

Loading