Select Page

Posušje: Večer guslara, diplara i gangaša kod Žaera i ove godine protekla u lijepom ozračju

Posušje: Večer guslara, diplara i gangaša kod Žaera i ove godine protekla u lijepom ozračju

Prva subota u mjesecu veljači i ove je godine bila rezervirana za silo kod Žaera u Lipovicama u Posušju. Osamnaestu godinu zaredom održana je tradicionalna Večer guslara, diplara i gangaša, manifestacija koja iz godine u godinu okuplja brojne izvođače od Neretve do Cetine, i od Rame do Livna, starije i iskusne, ali i one mlađe koji su željni nastaviti tradiciju svojih predaka.

I ove godine, kao i svake, organizacija je protekla u najboljem redu, uz veliku podršku sponzora.

„Prezadovoljan sam kako je protekla cijela večer, guslilo je 24 guslara, imali smo 25 skupina muške i ženske gange i 5 diplara, zahvaljujem i izvođačima, ali i gostima. Također, hvala svim ljudima dobre volje koji su bili podrška organizaciji ove večeri. Najstariji izvođač imao je 84 godine, a najmlađi 7 godina. Nastavili smo dobru tradiciju po kojoj se vidi da neće izumrijeti naši stari običaji“, kazao je za Radio Posušje organizator Marinko Grubišić Žaer.

Uz program, druženje i ugodnu atmosferu, u pravom duhu starinskog sila, gosti su pripovidili dvije-tri uz domaću hranu i čašu dobrog vina.

Ovakvi kulturno-umjetnički događaji biljeg su naše, na široko poznate, hercegovačke kulture, ali i podsjetnik mlađim generacijama da čuvaju stare običaje koji će uvijek ostati temelj tradicije našeg podneblja. U tom duhu gangaši vole zapjevati onu koja glasi; “Selo moje dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”!

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading