Select Page

POSUŠKO LITO: Održana večer sjećanja na Brunu Bagu

POSUŠKO LITO: Održana večer sjećanja na Brunu Bagu

Bruno Bago, posuški slikar i umjetnik središnja je ličnost kulturno zabavne i športske manifestacije Posuško lito. Bruno Bago je prije svega autor grba i zastave općine Posušje, a onda i slikar koji je motivima stare Hercegovine na slikarskom platnu sačuvao život, ljude i običaje koji su obilježili djetinjstvo naših roditelja, baka i djedova.

Kako bi širu javnost upoznali s likom i djelom pokojnoga Brune Bage, općina Posušje i Gradska knjižnica Fra Petra Bakula Posušje organizirali su prigodnu večer sjećanja. 20 godina nakon smrti, u Posušju su se prisjetili svoga slikarskog velikana Brune Bage (1948. – 1998.) Prigodnim govorima ispred organizatora su se obratili predsjednik općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar koji je kazao da Posušje ima jako puno umjetnika koji zaslužuju više prostora i ovakve događaje koji će ih predstaviti široj javnosti, te ravnatelj Gradske knjižnice „fra Petar Bakula“ Posušje Ljubo Kovač koji je kazao da mu je iznimno drago što je učinjeno nešto za Brunu Bagu. „Težnja svih umjetnika je da njihovo djelo nadživi njih. To se i dogodilo 20 godina nakon smrti Brune Bage, jer mi s jednakom pozornošću pratimo njegove radove i djela“, kazao je Kovač. Osim njegovih umjetničkih dijela, najreprezentativnija ostavština Brune Bage je grb i zastava općine Posušje koju j općinsko vijeće na svojoj svečanoj sjednici 14. kolovoza 1995. godine usvojio kao službene.

Obitelji i prijateljima Brune Bage, ali i gostima obratio se i novinar Pero Crnogorac, prijatelj, rođak i suradnik pokojnog slikara Bage koji je posebno istaknuo činjenicu da je pokojni Bago bio uvijek usmjeren da nešto dobro napravi za svoj kraj. Kroz svoje slike uspio je očuvati staru Hercegovinu. „Birao je najbolje motive koji su na najvjerniji način govorili o našem Posušju, Hercegovini i našem hercegovačkom kamenu. Što god je radio i naslikao, on je poklonio. Želio je slike koje će ostati za sjećanje“, kazao je između ostalog Pero Crnogorac. Dodao je da je Bruno Bago svoju nevjerojatnu energiju usmjerio da slikama sačuva našu tradiciju.

Slikar i kipar Srećko Slišković je kazao da nam Brunine slike odaju da je imao jaki duh koji je volio svoju Hercegovinu i Posušje.

Na večeri sjećanja na pok. Brunu Bagu bila je i Brunina obitelj: supruga i djeca koji su pohvalili ideju održavanja večeri prisjećanja na njihovog supruga i oca. Kazali su da u svojim domovima imaju još mnoštvo slika koje su djelo pokojnog Brune, a koje nikada nisu bile izložene široj javnosti. Nadaju se da će i za te slike biti prilike pokazati ih posuškoj javnosti.

Posušje.net

OGLASI

Loading