Select Page

POSUŠJE: Zajedničkom suradnjom do vrijednih ekoloških projekata

POSUŠJE: Zajedničkom suradnjom do vrijednih ekoloških projekata

Očuvanje okoliša jedan je od važnijih preduvjeta za zdravu lokalnu sredinu, a jedan od načina je i pravilno gospodarenje otpadom. U naprednijim zemljama ta je praksa odavno zaživjela , otpad se pravilno raspoređuje i reciklira. Naše lokalne zajednice aktivnije su počele raditi na toj problematici, no dugotrajan je to i mukotrpan posao koji zahtjeva mnogo energije, želje i slobodnog vremena. 

Pozitivan primjer je općina Posušje, u kojoj je već dvije tri godine uspostavljena reciklaža te su postavljeni kontejneri za odvajanje otpada. Zajednička je to suradnja Udruge za promicanje kulture „Apollo“ na čelu s profesorom i aktivistom Jozom Kolobarićem, Općine Posušje i njezinih institucija, te partnera.

„Prošla godina bila je jedna od aktivnijih kada se sagleda cjelokupan koncept onoga što se radilo. Kontinuirane akcije čišćenja i uklanjanja deponija, snimanje kadrova za dokumentarni film „Eko Zona“, kao i završetak obrazovnih ekoloških edukacija u osnovnim školama, te posjete našim partnerima, organizacijama i institucijama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni, konkretno Tuzli i Sarajevu s kojima surađujemo, samo su neki od projekata Udruge „Apollo“ u protekloj godini“, kazao je prof. Kolobarić.

Profesor Kolobarić posebno je istaknuo spomenuti film „Eko zona“, koji se trenutno nalazi u postprodukciji. „Bez obzira na vremenske uvjete i druge faktore koje su nas sprječavali, kadrovi su se snimali, a gotov produkt trebao bi pokazati sve ono što smo postigli u zadnjih 10 godina kada je riječ o projektima ostvarenima na području Posušja. Kada je riječ o glazbi u filmu, za to će se pobrinuti naši mladi glazbenici iz Rock Akademije u Posušju, stoga mogu slobodno kazati da će ovaj film u potpunosti biti posuški, a plan je i da ga prijavimo na festivale. U razgovoru s načelnikom općine Posušje Antom Begićem, dogovorena je i premijera filma u Posušju, ali kada za to dođe vrijeme.“

No vijest koja je trenutno dala najviše odjeka je ta da su Posušanke i Posušani otpremili 7 tona stakla na reciklažu u Tuzlu, ito samo u posljednjoj isporuci, a riječ je o najvećoj isporuci stakla dosad, što Posušje pozicionira u sami vrh kada je riječ o pravilnom gospodarenju otpada. „Načelnik Begić je ispred Općine Posušje ponudio pomoć  po tom pitanju, a općinske institucije, Udruga „Apollo“ kao i  pojedinci, neumorno su radili kako bi se došlo do takvih rezultata. Također, prvi kontejner za tekstil koji je bio postavljen na razini države, bio je onaj u Posušju“, istaknuo je prof. Kolobarić. 

Usporedno s navedenim projektima, u tijeku su i mnogi drugi u realizaciji općine Posušje, koji će itekako obogatiti kvalitetu života u ovoj lokalnoj sredini. „Održavanjem postojećih te planiranjem i stvaranjem novih zelenih površina s rekreativnim sadržajima mijenjamo i navike naših žitelja. To je najbolje vidljivo na primjeru gradskog parka nakon uređenja. Za razliku od prije, danas redovno mladi u njemu kroz cijelu godinu provode dio svog slobodnog vremena. Također on je postao nezaobilazna postaja u šetnji roditelja s malom djecom. Prostor parka je i sastavni dio javnih manifestacija i njegova slika nerjetko se pojavljuje u medijima kada se izvješćuje o događajima u Posušju. Pored vizualnog aspekta, tu je i onaj rekreativni kojim se potiču zdrave navike. Tako trenutno na području Meljakuše III, u području koje zovemo Borići, radi se na uređenju parka i igrališta s rekreativnim sadržajima poput trim staze koja će zasigurno privući ljubitelje sporta i zdravog života.  U samom središtu također niče još jedna zelena oaza za odmor i igru mališana.  Na ovome naravno nećemo stati, kao i na projektima kojima pokušavamo oživiti i rekreativni aspekt turizma. Podsjetit ću još kako smo prošle godine završili projekt Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine“ kojim smo uredili stazu kroz kanjon Brine za pješačenje ali i bicikliranje onih iskusnijih, željnih adrenalina. Tu su i zajednički projekti uređenja atraktivne planinarske staze koje vode do najvećeg vrha u Hrvata, onog na Pločnom“, izjavio je načelnik općine Posušje, Ante Begić. 

Ova lokalna zajednica svakim danom postaje svesnija i odgovornija kada je riječ o pravilnom odlaganju otpada, očuvanju i zaštiti okoliša ali i stvaranju novih rekreativnih sadržaja, što dokazuju i činjenice, a navedeni projekti pokazatelj su kako se do rezultata dolazi isključivo radom i upornošću. No ništa od navedenog nebi bilo moguće bez onih pojedinaca, skupina i institucija koji neumorno rade na tome.

Večernji list BiH

OGLASI

Loading