Select Page

POSUŠJE/GRUDE: Sve bolja suradnja Gorice i Osoja

POSUŠJE/GRUDE: Sve bolja suradnja Gorice i Osoja

Ovih dana posjetili smo posuško Osoje i grudsku Goricu koji su bliski i pravi susjedi.

Pred ulazak na cestu za Goricu svratili smo i u Osoje i doznali više zanimljivosti iz daleke prošlosti ta dva kraja. U Osoju su potvrdili izuzetno dobre odnose, česte prolaze makadamskom cestom do Gorice. Ljubo Kovač te Ana Mikulić i danas kažu kako su ta dva sela bolje povezana nego neka druga sela u istoj općini. Dolazilo se i gore i dolje na blagdan Velike Gospe ali i blagdan sv- Stipana s obje strane.

Spustili smo se makadamskom cestom u Goricu, u donji kraj prepun lijepih kamenih kuća. Nevenko Grizelj je ispričao o susretima u lijepom Galića bristu, bućanju, gangi te posebno okupljanju na Grginu guvnu u Osoju. Razgovor smo nastavili i s vatrogascem Antom Galićem koji je nosio duhan preko Posušja u Bosnu. te bratom Ivanom koji je dugo bio daleko. Rekao je kako mu je bilo lijepo u Zagrebu a ovdje najljepše. – Čuvam koze, kokoši, radim u vrtu a okolo je sve kao nekada. Tamo tilo, ovde duša, veselo će Ivan. I Marinko Galić „Nine“ ispričao je brojne priče te se malo nasmijao i rekao – Osoje je gornja Gorica. Cijela priča provela se dalje oko udaje i ženidbe s obje strane te nastavka odlične susjedske suradnje. Tema broj jedan je bila Put križa uz Zavalu u Gorici.

Gorica-Os2_pec_bih_230917 (1368 x 1824)

O tome je Mario Bušić pojasnio mnogo toga.

– Već dulje vrijeme postojala je ideja da se uz Zavalu (cesta Gorice-Osoje-Posušje) urade postaje Puta križa, te se na taj način ta cesta, jedinstven spomenik naše kulturne baštine, zaštiti od bilo kakvih razaranja i uništavanja modernoga doba. Budući da je sama Zavala jedinstvena i zadivljujuća svojim položajem i izgledom, to nas potiče da ovaj put, kojega su za vrijeme Austrijskog carstva radili naši pradidovi i didovi, sačuvamo i s dostojanstvom i dubokim pijetetom posvetimo upravo našim precima podizanjem postaja križnoga puta, u znak zahvalnosti i vjernosti Bogu i svetoj Crkvi katoličkoj. Postaje Puta križa (njih 14) grade se od Gradine pa do vrha Zavale, do klecala sv. Stipana ispod lovačke kuće. Grade se tako da se najprije uredio prostor-postolje za svaku postaju i to u prirodnom ambijentu.

Gorica-LjGrMBu_pec_bih_230917
Uradilo se za svaku postaju postolje i na njega pričvrstilo postaju izrađenu u kamenom mozaiku veličine 1,5 m². Za sve su urađeni dragovoljni pripravni poslove i napravljene radne akcije – za čišćenje terena, dovoz kamena, zidanje, itd. postaje u mozaiku radio je naš umjetnik Drago Bušić Šarića. Kao za sve tako i za ovaj pothvat bila su potrebna određena materijalna sredstva. Budući da se već javljalo osoba, odnosno obitelji koje bi kao svoj obiteljski zavjet darovali određenu postaju Puta križa uza Zavalu, Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika voditelj je ovog projekta. Onaj tko bi htio darovati (novčano platiti) izgradnju pojedine postaje, kao svoj zavjetni dar, samu cijenu će dogovoriti s umjetnikom (Dragom Bušićem). Radove smo počeli na jesen, odnosno zimu 2011./2012. Godine. Do danas je izgrađeno i postavljeno 11 postaja. Dvije ćemo, ako Bog da. postaviti ove zime, a dogodine ostaje posljednja kad će biti i svečani blagoslov ovoga Križnog puta.

Gorica.Os2_pec_bih_230917 (1203 x 902)

Spominjano je i povijesno brdo Nečajno, čak 2000 prije Krista, te sve druge vrijednosti. To povijesno brdo između Gruda i Posušja također posjete mnogi pa i planinari i mlade Gruđani i Posušani. Na tim skupovima našli su se i načelnici te dvije susjedne općine Branko Bago (Posušje) i Ljubo Grizelj (Grude) te podržali susrete i pripremu okruglog stola te i simpozija o Nečajnu.. Dogovorena je i tradicionalna suradnja susreta na Grginu guvnu podno Nečajna koji okupljaju mnoge iz Hercegovine i Dalmacije pa i raseljene diljem svijeta..Tu su već održani brojni susreti čuvara narodne baštine, umjetničke kolonije, prezentacija zdrave hrane, ljekobilja i svega poznatoga iz ta dva kraja koji održavaju izuzetno dobru suradnju koju će nastaviti. i širiti na sve strane.

(Večernji list/PC)

OGLASI

Loading