Select Page

Posuška tvrtka je po dobiti treća u Federaciji BiH

Posuška tvrtka je po dobiti treća u Federaciji BiH

Tvrtka Lager d.o.o. Posušje ostvarila je tijekom protekle godine značajan rast poslovanja.

Prema najnovijem presjeku financijskih pokazatelja Financijsko-informatičke agencije dostupnih na portalu Akta.ba, ova tvrtka ostvarila je prošle godine impresivan prihod od čak 325,3 milijuna KM i dobit od 72,1 milijun KM. Godinu ranije Lager je prihodovao 221,8 milijuna KM i ostvario dobit 64,8 milijuna KM.

Prema dopunjenim podacima koje imamo za tvrtku, Lager je prema ostvarenoj dobiti treća (poslije Binga i Sicecama) tvrtka u Federaciji BiH.

 

Akvizicija firmi

Ovakav financijski uspjeh rezultat je ulaganja koja su proveli u poslovanje tokom prošle godine.

Podsjetimo, pored zastupanja, distribucije i prodaje  građevinskih strojeva i rezervnih dijelova, Lager je prošle godine akvizirao dvije firme i proširio svoj posao u sektoru obnovljivih izvora energije, 

Prva firma je Promondis s nekoliko projekata solarnih elektrana u razvoju a koji je bio u vlasništvu njemačke tvrke Promondis GMBH  koje je u Europi izgradila preko 500 MW solara, a druga je tvrtka AT Solar iz Bosanskog Petrovca.

U narednom periodu planiraju dodatne investicije obnovljive izvore energije, uključujući vjetroelektrane, kogeneraciju, fotonaponske elektrane te hidroelektrane.

Riješena koncesija

Ova posuška tvrtka ima značajna ulaganja i u rudarstvu. Lager je 2015.  potpisao ugovor o dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena na lokalitetu “Zlatuše-Fajtovci-G.Kamengrad” u općini Sanski Most. Koncesijski prostor za eksploataciju iznosi 1067,27 hektara, a koncesija je dodijeljena na period od 30 godina.

Općinsko vijeće u Sanskom Mostu sredinom siječnja izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine tvrtki “Lager”. Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja.

Ipak, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH dostavilo je odgovor općinskim vlastima u Sanskom Mostu da tvrtka “Lager” na području te općine iskopava ugalj u skladu sa zakonskim propisima i da nema uvjeta da im se uskrati bilo kakva suglasnost ili dozvola za te aktivnosti.

Ovakav odgovor je uslijedio nakon što je i Ministarstvo za poljoprivredu USK konstatiralo kako trenutno ne postoje nikakvi uvjeti za raskid koncesijskog ugovora sa posuškom tvrtkom .

Spomenimo i to da tvrtka “Lager” iz Posušja godinama dobija basnoslovne ugovore od “Elektroprivrede BiH” za isporuku mrkog uglja što je također utjecalo na rast prometa.

OGLASI

Loading