Select Page

Posuški BGL ruši rekorde u proizvodnji mlijeka

Posuški BGL ruši rekorde u proizvodnji mlijeka

Kompanija BGL iz Posušja otvorila je 2013. godine farmu muznih krava koja posluje u sklopu posuške tvrtke BGL Commerce d.o.o. te su vrlo uspješan proizvođač mlijeka, a posljednjih godina šire svoju proizvodnju. Time se demantiraju navodi federalnog povjerenstva o poticajima čije je dijelove objavio i “Večernji list”.

Povećanje proizvodnje

Farmu je otvorio načelnik općine Posušje Branko Bago, a blagoslovio posuški župnik fra Milan Lončar. Na čelu ove tvrtke su braća Kovač, a njihova kompanija je članica Udruge gospodarstvenika Posušje. Na prostoru od oko 56.000 m2 izgradili su objekte ukupne površine od oko 2500 četvornih metara. Na farmi je smješteno 95 rasnih krava simentalki uvezenih iz Njemačke i Češke. Kapacitet dnevne proizvodnje bio je oko 2500 litara kvalitetnog mlijeka, a svu količinu otkupljuje Meggle. Farma je tada imala šest zaposlenika.

Vlasnici Bruno i Zvonko Kovač su izgradili još jedan objekt i u njega smjestili novih 100 krava simentalki te povećali dnevnu proizvodnju na oko 5000 litara mlijeka, kao i broj zaposlenih. U farmu je uloženo više milijuna maraka, a samo u dva objekta tri milijuna. 
Prošle godine je u sjedištu kompanije Meggle d.o.o. Posušje potpisan ugovor između članova Udruge gospodarstvenika Posušje, Meggle d.o.o. i BGL Commerce d.o.o., temeljem kojeg Meggle financira nabavu 66 visokosteonih muznih junica u iznosu od 300.000 KM, piše Večernji list.

Ugovor u nazočnosti Jadranke Penave, direktorice kompanije Meggle Posušje, i općinskog načelnika Posušja Branka Bage, potpisali su Kemal Hrnjić, direktor kompanije Meggle Bihać, i Bruno Kovač, direktor BGL Commerce Posušje. Junice je nabavio i rasporedio BGL Commerce svojim kooperantima koji će ih otplaćivati tijekom razdoblja od dvije godine prodajom mlijeka mljekari Meggle u Bihaću posredstvom BGL-a. Na ovaj način se povećao otkup mlijeka od kooperanata BGL-a i Megglea s količine od oko 600 l/dnevno na oko 1500 l/dnevno do kraja godine, kao i broj kooperanta kojih je sada 27.

Suradnja s Meggleom

“S Meggleom surađujemo godinu i pol dana i prezadovoljan sam suradnjom. Mislim da su i oni s nama zadovoljni. Postigli smo vrhunsku kvalitetu mlijeka, a otkup ide redovito, kao i naplata. Jedino što još treba je povećavati količinu proizvodnje, a to smo postigli nabavom novim šezdeset i šest muznih junica”, izjavio je direktor BGL-a Kovač.

O važnosti proizvodnje i otkupa mlijeka, kako za kooperante proizvođače mlijeka tako i za gospodarstvo općine Posušje, te o mogućnostima otkupa i prerade i kozjeg mlijeka, govorili su direktorica Megglea Posušje Jadranka Penava i općinski načelnik Branko Bago.

Oni u idućem razdoblju očekuju pozitivne rezultate i značajnu suradnju između proizvođača kozjeg mlijeka s područja općine Posušje i Megglea.

OGLASI

Loading