Select Page

POSUŠKI GRADAC: Bazilika i Gradina u magazinu BHRT-a – “Nova avantura”

POSUŠKI GRADAC: Bazilika i Gradina u magazinu BHRT-a – “Nova avantura”

Nakon što je u Posušju bila snimateljska ekipa iz Zagreba te snimala kadrove na golf terenu i prostoru Parka prirode Blidinje za izradu promotivnog materijala za potrebe projekta BBio, ovih dana u gradu podno Radovnja boravila je i snimateljska ekipa BHRT-a iz Sarajeva. Oni su snimali kadrove na arheološkim lokalitetima u Posuškom Gradcu – starokršćanskoj bazilici i Gradini.

DSCN4677

Starokršćanska bazilika

Za Posuški Gradac vežu se ostaci tragova prvih Kršćana o čemu zorno svjedoče ostaci starokršćanske bazilike iz četvrtog stoljeća čiji se temelji i kapelica nalaze u gradačkom groblju Crkvine. Prilikom istraživanja pronađeni su ostaci dvaju temelja što govori da se radi o dva različita objekta na istom mjestu iz različitih vremena. Bazilika je otkrivena 1968. godine, a istražena je pod vodstvom dr. Pavla Anđelića i Petra Oreča.

DSCN4716

Gradina

Istraživanja pokazuju da prostor Posuškog Graca ima daleku prošlost i da je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na ovim područjima. Posuški Gradac je bio smješten na trgovačkoj komunikaciji od Solina prema Bosni i Neretvi po kojima su najvjerojatnije i Rimljani zasnovali svoje poznate putove legije. Nešto više podataka i materijalnih dokaza datira iz vremena slavnog Rimskog carstva tako da na Gradini iznad crkve i župnog ureda postoje ostaci velike rimske utvrde dimenzija 61×75 metara čija širina temelja prelazi 3 metra. Pored ovoga na cijelom području a poglavito ispod brda Gradina postoje ostaci naselja i kuća.

DSCN4687

Ovi lokaliteti bit će prikazani na radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) u magazinu Nova avantura autora Nihada Zečevića koji subotom donosi ekskluzivne reportažne zapise, egzotične lokalitete i avanturističke pohode. Tema ove emisije će biti Antičko doba na prostoru BIH. Snimanje je odrađeno u suradnji s Turističkom zajednicom ŽZH – podružnica Posušje.

Posusje.net

OGLASI

Loading