Select Page

Ženska klapa “Zvizdan” nastupom obogatila tradiciju kušanja mladog vina u Čitluku

Ženska klapa “Zvizdan” nastupom obogatila tradiciju kušanja mladog vina u Čitluku

Šesnaestu godinu zaredom odmah nakon blagdana Svih svetih i Dušnog dana u najvećem vinogorju BiH nastavljena je tradicija kušanja mladog vina, blagoslova vina i simboličnog zatvaranja bačava. Kušanje mladog vina tradicionalno se održava u sklopu manifestacije „Dani Matice hrvatske u Brotnjo“, a uz čitlučki Ogranak Matice hrvatske u organizaciju sinoćnje svečanosti bio je uključen i Turistički klaster Hercegovina.

Mukotrpan rad vinogradara i vinara

Dani berbe grožđa i Kušanje mladog vina dvije su manifestacije koje slave mukotrpan rad vinogradara i vinara, a obje su poznate i daleko izvan granica BiH, te kao takve uvelike pridonose promidžbi glasovitih broćanskih vina i cijelog kraja na međunarodnoj sceni. Da je to uistinu tako potvrđuje i nazočnost gospodina Kazumase Miyazakija, savjetnika u Veleposlanstvu Japana u BiH koji je uz predstavnike JICA-e (Japanske agencije za međunarodnu suradnju) nazočio sinoćnjoj svečanosti u Hotelu Brotnjo.

ZVizdan citluk vino 1

Uvažene goste iz Japana i sve ostale uzvanike i gost na početku manifestacije pozdravili su prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i načelnik Jerkić, kao domaćini, ukratko su upoznali goste sa poviješću manifestacije kojom završavaju Dani Matice hrvatske u Brotnju, te su svima zaželjeli da se dobro provedu i ponesu lijepe uspomene sa kušanja mladog vina.

Nazočili predstavnici Japanske vlade 

– Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici nazočiti kušanju mladog vina u organizaciji Turističkog klastera Hercegovina. Kao što vam je vjerojatno poznato, ovaj isti događaj organiziran je prošle godine uz pokroviteljstvo JICA-e u sklopu projekta Japanske vlade pod nazivom „Uspostavljanje turističkog koridora i zaštita životne sredine u Hercegovini“… Činjenica da je Turistički klaster Hercegovina organizirao današnji događaj bez podrške agencije JICA predstavlja značajan iskorak u njihovom radu. Izuzetno mi je drago da Hercegovina, u kojoj vinogradarstvo ima dugu i bogatu tradiciju, postaje prepoznatljiva u međunarodnim okvirima kao vinska regija. Hercegovačka vina danas se prodaju širom svijeta, a izvoze se i na japansko tržište – rekao je gospodin Kazumasa Miyazaki obraćajući se okupljenima prije samog blagoslova vina i simboličnog zatvaranja bačve.

ZVizdan citluk vino 2

Organizator Turistički klaster Hercegovine

Uz Ogranak Matice hrvatske u Čitluku organizator sinoćnje svečanosti bio je Turistički klaster Hercegovina. Godinu dana nakon formalnog osnutka Turistički klaster Hercegovina predstavit će hercegovačku regiju na najznačajnijem turističkom sajmu „Word Trade Market London 2014 .“ Japanska agencije za međunarodnu suradnju (JICA) Klasteru logistički pomaže u svim aktivnostima, među kojima je i predstavljanje na ovom značajnom sajmu, a zahvalu za podršku u svakodnevnim aktivnostima Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina, sinoć je izrekao riječima:

– Potpora JICA-a je stalna, sveprisutna i Klaster bez nje ne bi mogao funkcionirati. Naravno, Klaster ne bi ovo sam radio bez, još jednom naglašavam, organizacijske uloge Matice hrvatske.

ZVizdan citluk vino 6

U svom govoru predsjednik Turističkog klastera Hercegovina uputio je zahvalu svima koji su sudjelovali i potpomogli organizaciju sinoćnje svečanosti, a nakon govora gospodina Primorca, župnik župe Krista Kralja fra Miro Šego zazvao je Božji blagoslov na sve okupljene i mlado vino.

Nastup ženske klape “Zvizdan” iz Posušja

Nakon svečanog blagoslova Ante Radišić simbolično je zatvorio bačvu s mladim vinom i prvi se uvjerio u njegovu kvalitetu. Nakon njega učinili su to i: Andrija Stojić, načelnik Ivo Jerkić, Kazumasa Miyazaki , Stjepan Primorac, a u ugodnom druženju uz bogatu hercegovačku trpezu i svi prisutni koji su to željeli.

ZVizdan citluk vino 3

Valja istaknuti da su sinoć uz hotel, restorane, vinarije i sušionice pršuta svoj štand imali i učenici Turističko ugostiteljske škole Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka. Sinoć su tako srednjoškolci gospodinu Miyazakiju darovali ćupter, a tijekom večeri prikazali su i kratki film sniman u rodnoj kući fra Didaka Buntića u Paoči.

Ugodno druženje u Hotelu Brotnjo glazbeno su obogatili: ženska klapa „Zvizdan“ Posušje, ženska klapa „Travertin“ Trebižat, članice HKUD-a „Didak“ Gradnići i učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Citluk.ba

OGLASI

Loading