Select Page

POSUŠKI GRADAC: „Bušići“ obilježili 27. godina postojanja

POSUŠKI GRADAC: „Bušići“ obilježili 27. godina postojanja

Na sv. Antu u Posuškom Gracu proslavljena je 27. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“.

Ovo je bila prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je bila osnov 1. Gardijske brigade ‘Ante Bruno Bušić”. Riječ je o postrojbi koje je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, s preko 500 ranjenih.

Svečana proslava počela je slavljenjem svete mise s početkom u 16:00 sati. Misno slavlje je predvodio fra Ćiro Lovrić župnik u Biloj kod Livna koji je u propovijedi govorio kako u životu nema uspjeha u jednini. Kako ima samo jedan istinski uspjeh, a taj je kada pođemo s ovoga svijeta na drugi da živimo s Bogom, Ocem, Gospom i svim Svecima. Moramo biti jedno i braniti se kada treba. Ovdje smo i Bog nas duži da budemo zaista s gospodinom Bogom i nemamo se čega bojati. Danas je još veća opasnost za dušu jer nam okreću Božje zapovjedi. Ne dajmo naše vjeru i ne bojmo se onih koji mogu ubiti samo tijelo.

Nakon završetka mise slijedio je mimohod sa stjegovima do spomenika, gdje su brojna izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim ‘Bušićim’.

Nazočnim su se obratili predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić“ pukovnik Josip Duspara koji je pozdravio sve nazočne. S ovoga mjesta je osmišljeno da se osnuje jedna postrojba koja će braniti hrvatski prostor. I danas se borimo da budemo skupa da jedni druge uvažavamo i poštivamo. Naši poginuli i ranjeni su žrtva koja se nipošto ne smije zaboraviti.

Vlado Bergman, izaslanik ispred ministarstva hrvatskih branitelja RH je rekao kako su svjesni da su HV i HVO bili jedna te ista vojska, te su na tragu toga radili i na izmjenama Zakona koji bi dao neka nova prava pripadnicima HVO-a.

Ispred HNS-a se obratio Vlado Džoić. Kazao je kako Bušiće nije trebalo pozivati već da su među prvima bili na bojišnici i da trebaju biti ponosni na svoje pobjede te pozvao na zajedništvo u rješavanju problema.

Zatim je za govornicu stao izaslanik hrvatske predsjednice Željko Glasnović koji je naglasio da je najveća pošast ovoga doba apatija. Ovaj boj se vodi ne samo na političkoj već i na duhovnoj razini. Kako se trebamo ugledati na sv. Antu i na njegov lik i dijelo te prenio pozdrave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Dodijeljene su i zahvalnice za potporu i suradnju fra Ćiri Lovriću, Anti Tandari i Krešimiru Maretiću.

Druženje ‘Bušića’ i njihovih prijatelja potrajalo je do večernjih sati uz prigodno organiziran domjenak.

OGLASI

Loading