Select Page

Sveti Ante proslavljen u Sutini

Sveti Ante proslavljen u Sutini

Župljani Sutine u Rakitnu proslavili su danas svoga zaštitnika, svetog Antu Padovanskog svečanom svetom misom u 11 sati u župnoj crkvi u Sutini. Svetu misu je predvodio don Josip Galić, župnik župe Bijelo Polje. Sveto misno slavlje iz župne crkve u Sutini izravno je prenosila i naša radijske postaja.

Don Galić je u svojoj propovijedi istaknuo da je ovo trenutak kada imamo potrebu zastati i razmisliti o svom životu. „Vrijednost današnjeg susreta nije u mojoj ili vašoj pameti nego u riječi Gospodnjoj. Svaki dan smo umorni od negativnih vijesti i crnila. Stalno slušamo: nisu uspjeli, nisu se dogovorili, sve manje je djece u školama, zatvorila se tvornica, propalo je… Naša duša potrebna je radosne vijesti, a ona dolazi od riječi Božje“, kazao je don Galić.

On je u svojoj propovijedi istaknuo da svi imamo dušu koja ima potrebu naći odgovor. „Danas će možda mnogi reći da je previše vremena prošlo od kada je sveti Ante živio, da su se okolnosti življenja promijenile. Upitat će u čemu nam on to nakon toliko vremena može biti uzor. I prije i poslije svetoga Ante čovjek je uvijek želio odgovor zašto sam na svijetu, koji je moj put, je li moguće da na koncu završava isto i istina i laž… To su potrebe koje želimo znati. Ja vam odgovor ne mogu dati. To može samo Bog, a sveti Ante i svi drugi sveci su nam uzor – sveti Ante nam potvrđuje da je ideale moguće ostvariti“, kazao je don Galić.

Dodao je da danas govorimo o mnogim krizama, krizi ekonomije, braka, crkve, morala… „Ali tvrdim da je od svega najveća kriza vjere. Želimo Isusa, ali Isusa bez križa. Želimo neki light način. No, ako Isusa ne nasljeđujemo onda između nas i ovoga svijeta nema razlike“, kazao je don Galić u svojoj propovijedi.

Upozorio je da se pazimo jer vrlo lako se može dogoditi da od dobrog čovjeka postane loš čovjek. Pri tome je ispričao priču iz vremena kada je Da Vinci slikao „Posljednju večeru“. „Naime, ta slika je nastajala godinama i za potrebe je slikar imao statiste. Kada je došao red da naslika apostola Ivana, slikar je našao jednog mladića, čistog i urednog želeći prikazati Ivana onako kako ga Biblija opisuje. No, kada je nakon nekoliko godina došao red naslikati Judu, slikar je otišao u napušteni dio grada naći nekog pijanog i neurednog čupavca da mu bude statist za lik Jude. Kaže njemu slikar da će mu platiti koliko god želi da mu bude statist za Judu, a ovaj pijanac proplaka i reče mu da je on onaj čovjek koji mu je bio statist za apostola Ivana“, kazao je don Galić.

Svoju propovijed don Galić je završio riječima svetoga Ante: „Riječ je živa kad život govori, neka zato riječi prestanu, a djela govore. Prepuni smo riječima, a prazni djelima“. (zp)

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading