Select Page

POSUŠKI GRADAC: Poziv za jedinstvom i zajedništvom hrvatskog naroda upućen sa 22. obljetnice utemeljenja „Bušića“

POSUŠKI GRADAC: Poziv za jedinstvom i zajedništvom hrvatskog naroda upućen sa 22. obljetnice utemeljenja „Bušića“

Kao i svake, tako je i ove godine tradicionalno na blagdan sv. Ante u Posuškom Gradcu obilježena 22. obljetnica utemeljenja prve profesionalne hrvatske vojne postrojbe HVO-a, pukovnije “Ante Bruno Bušić”.

Poslije sv. mise, koju je prevodio župnik Fra Ivan Landeka, svečanost je, kao i prijašnjih godina, nastavljena svečanim mimohom, koji je krenuo od župne crkve sv. Franje Asiškoga, pa sve do spomenika 106-orici poginulih pripadnika ‘Bušića’.

Po završetku svečanog mimohoda uslijedila je izvedba hrvatske državne himne ‘Lijepa naša’, a potom je Minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Zatim su pozdravljeni gosti i uzvanici i prišlo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća, nakon čega su članovi Frame Posuški Gradac izveli prigododnu recitaciju. Među uzvanicima su bili generali Željko Šiljeg, Rahim Ademi, Ljubo Ćesić – Rojs kao i kmodor Ivica Tolić.

Nazočnima se prvi obratio predsjednik Udruge “Ante Bruno Bušić”, pukovnik Josip Duspara, koji je ponajprije pozdravio članove obitelji poginulih i pripadnike postrojbe te nazočne uzvanike. U svom govoru pozvao je na jedinstvo i zajedništvo svih Udruga. Rekao kako se ne zaboravi da su bili jedno u ratu i da ih danas tek dijeli samo granica. A koliko je zajedništvo važno pokazao je na primjeru dolaska obitelji poginulog Bojana Teskača iz Slovenije koji su danas bili na Gradcu.

Nakon pukovnika Duspare skupu se obratio načelnik općine Posušje, Branko Bago, koji je rekao da mu je čast biti na ovom mjestu, mjestu gdje je osnovana legendarna postrojba, čiji je sam bio pripadnik. U svom govoru je upozorio na današnju tešku poziciju Hrvata i da je vrijeme da se kaže dosta, jer smo „narod koji na ovim prostorima živi od stoljeća sedmog, a ne ovce da nas se kupuje za par stotina maraka“.

Zatim je za govornicu stao legendarni general Glasnović koji je u svom prepoznatljivom stilu rekao kako se oni koji danas vladaju boje jedinstva branitelja i da će njihova svijeća brzo izgoriti. Danas se okreću od HVO-a kao od “ružne sestre” s kojom se ide u krevet, a ne na večeru. To neće uspjeti razdvojiti hrvatske branitelje. Zapitao se: „Kakva je to vlast koja sumnja u svoj narod ovdje!? Da nema Hrvata iz BiH, ne bi bilo Hrvatske. Tko su oni da osporavaju državljanstvo Hrvata u BiH? Razbit ćemo ih kao i 1992.“ Pozvao je narod da u što većem broju izlazi na izbore i tako izabere svoje legitimne predstavnike. Rečenicom: „Za Hrvatsku, svi uz Krista i protiv komunista“ – zaključio je svoj vatren i gromoglasni govor.

Nazočnima su se još obratili ministar branitelja ŽZH, Mladen Begić, koji je naglasio da nas bez sloge i zajedništva neće biti. „Ne klonimo duhom, nego očuvajmo čast ove brigade“- rekao je. Predsjednik Udruge Specijalne policije RH, Josip Klemm je rekao da hrvatski branitelji moraju biti ponosni jer se u Hrvatskoj i Herceg-Bosni vijori trobojnica i šahovnica. „Hrvatski branitelji ne moraju čekati da im političari kažu što će raditi, već trebaju slušati srce kao što su to radili tijekom Domovinskog rata“ – bile su njegove riječi. Predsjednik Zbora gardijskih brigada RH, Ante Deur, kazao je da u Posuški Gradac došao svjedočiti velikom zajedništvu i domoljublju. Rekao je kako moramo biti ponosni na ono što su napravili. HVO i HV su jedno, ma kako to neki drugi pokušavaju drugačije predočiti. Pozdrave uz ispričnicu pismenim putem uputio je general zbora HVO-a, Stanko Sopta. Na kraju govora voditeljica programa, Kristina Milas, prenijela je čestitke povodom obljetnice od strane generala Ante Gotovine koji je obećao da će sljedeće godine doći u Posuški Gradac.

Nakon govora uslijedila je podjela zahvalnica i plaketa. Plakete su dobili Vlada ŽZH i općina Posušje za dugogodišnju suradnju i potporu rada Udruge, dok su zahvalnice dobili 1. Hrvatski gardijski zdrug i Specijalna policija HZ HB. Zahvalnice i pehar za treće mjesto je dobila Udruga pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić“, drugo mjesto Udruga 4. gardijske brigade RH „Pauci“ i prvomjesto Udruga 1. gardijske brigade RH „Tigrovi“ za sudjelovanje na malonogometnom turniru.

Nakon službenog dijela programa, druženje se nastavilo na igralištu osnovne škole uz domjenak.

Posušje.net

OGLASI

Loading