Select Page

Posuški Vinjani u iščekivanju svoga zaštitnika – sv. Josipa

Posuški Vinjani u iščekivanju svoga zaštitnika – sv. Josipa

Župljani posuških Vinjana u nedjelju 19. Ožujka slave svoga zaštitnika svetog Josipa.

Danas u posuškoj župi Vinjani započinje trodnevnica svetom Josipu, zaštitniku župe Vinjani koji će župljani i gosti proslaviti u nedjelju 19. ožujka svečanom misom s početkom u 11 sati.

Trodnevnice će se održavati svaku večer u 18 sati. Misno slavlje prvog dana trodnevnice predslavit će fra Ivan Penavić, duhovni pomoćnik iz Posušja i završiti ga klanjanjem u Kristu Presvetom Oltarskom Sakramentu i svečanim blagoslovom s Presvetim. Presveto će ostati izloženo na oltaru do ponoći, a u svakom punom satu bit će pjesma, razmatranje, pokorničke litanije i blagoslov. Ostalo vrijeme je vrijeme osobne šutnje u molitvi.

Druge večeri trodnevnice u petak 17. ožujka povijesni križni put i misno slavlje predslavit će fra Denis Šimunović, župnik imotskih Vinjana.

U subotu, 18. ožujka u 17.30 sati je molitva odrješenja za sve pokojne hrvatske vojnike, pokraj spomenika poginulima u Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu, dok će u 18 sati misu za spomenute u župnoj crkvi predslaviti don Slaven Ćorić, župnik Sutine.

Svečamo misno slavlje u nedjelju će predvoditi monsinjor Ivo Šutalo, biskupov vikar za trebinjsku biskupiju.

Središnja je svetkovina u ožujku blagdan sv. Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika svete Crkve. Štoviše, i čitav je ožujak posvećen sv. Josipu kao njegov mjesec, kad na njega mislimo više no obično. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

posusje.net

OGLASI

Loading