Select Page

Danas svečani blagoslov i otvaranje Franjevačkog muzeja U kuću oca mojega

Danas svečani blagoslov i otvaranje Franjevačkog muzeja U kuću oca mojega

Svečanost blagoslova i otvaranja Franjevačkog muzeja “U kući oca mojega” će se održati 9. listopada 2018. s početkom u 17 sati. Blagoslov će obaviti dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, dok će čast da otvori Muzej imati gospodin Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskoga svjetskoga kongresa.

Istoga dana s početkom u 16 sati bit će blagoslovljen i otkriven POSUŠKI KRIŽ, simbol stradanja Hrvata kroz povijest. Križ se nalazi s istočne strane ulaza u Posušje.

Poziv upućuje pročelnik radne skupine za oživotvorenje projekta KRIŽ i ravnatelj muzeja „U kući oca mojega“ fra Milan Lončar.

Za upravom Muzeja, koji se nalazi u suterenu župnog ureda u Posušju, već je dvanaest godina mukotrpnog rada. Prostor se proteže ispod južnog dijela cijele Franjevačke rezidencije.

Na dugi hodnik, koji se koristi za povremene izložbe, veže se pet pokrajnjih prostorija. U prve tri prostorije smještena je Etnografska zbirka. U njoj je postavljena kultura posuškoga kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka raspolaže sa 173 eksponata, od kojih je njih 91 izložen. U četvrtoj prostoriji smještena je Sakralna zbirka, koja sadrži šezdesetak vrlo vrijednih izložaka. Najstariji eksponat je misal iz 1827.godine, dok je možda najvrijednija posudica za sveta ulja iz 1896. godine s natpisom ŽUPA POSUŠJE. U istočnom dijelu Muzeja smještena je Arheološka zbirka, u čijem je stalnom postavu izloženo 110 eksponata. Vrijeme nastanka eksponata je neolitik/eneolitik ( oko 6 500 do 3 500 god.pr.Kr.), brončano i kasno brončano doba (oko 3 000 do 1 200 god.pr. Krista, željezno doba ( od 1 200 god. pr. Krista pa nadalje) te od početka do kraja srednjeg vijeka (od 5. do 16. st. poslije Kr.)

Tu je i Numizmatička zbirka, koja sadrži različite novčiće od sredine 3. stoljeća pr. Krista pa sve do novijega doba. Zbirka sadrži oko 150 rimskih novčića, novije kovanice iz 54 države svijeta te nešto papirnatih novčanica i žetona.

Muzej raspolaže i s dvije Muzejske čuvaonice, bogatom Knjižnicom i s Lapidarijem (u izgradnji).

U ovih dvanaest godina Muzej je priredio sedam izložbi i postupno prikupljao muzejsku građu; eksponati su uglavnom s prostora općine Posušje, tako da se može reći da je riječ o zavičajnom muzeju.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading