Select Page

POSUŠKO LITO: Predstavljen Benjaminov zbornik i izvedena predstava Mire Gavrana

POSUŠKO LITO: Predstavljen Benjaminov zbornik i izvedena predstava Mire Gavrana

U organizaciji Matice hrvatske Posušje te u suradnji sa Zakladom Društva hrvatskih književnika u BiH i južnohrvatskom ogrankom DHK, večeras je u Posušju upriličeno predstavljanje Benjaminova zbornika, kao i kazališna predstava Mire Gavrana Na kavici u podne.

Program je započeo uvodnim pozdravima organizatora a potom i uručivanjem stipendije i književne nagrade Benjamin Tolić, koje su ove godine pripale najboljoj učenici posuške Gimnazije Jeleni Čamber i Ivanu Šimiću. Stipendiju i poklon Općine Posušje učenici Čamber je uručio načelnik Ante Begić, dok je književnu nagradu g. Šimiću uručila je Anita Martinac, predsjednica Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Uz interpretaciju tekstova iz zbornika glumca Roberta Kurbaše, o njemu, kao i o životu i radu Benjamina Tolića su u nastavku programa govorili Damir Pešorda, Božidar Petrač, Smiljana Škugor Hrnčević, uz moderiranje Anite Martinac.

Nakon kratke stanke publika u kinodvorani u Posušju je imala prilike vidjeti i hvaljenu predstavu Na kavici u podne Teatra Gavran u izvedbi glumaca Mladene Gavran i Vedrana Komeričkog. Riječ je o iznimno toploj kazališnoj predstavi u kojoj su glavni junaci majka i sin koji su karakterno bitno različiti. Žanrovski se teško može svesti samo na dramu ili samo na komediju, a na uvjerljiv način oslikava odnos majke i sina koji kroz dva desetljeća prožive i brojne neželjene životne situacije, bivajući jedno drugome pouzdanim ogledalom, čak i u trenucima kada se razilaze u ocjenjivanju toga života. Na kraju predstave glumci su s pozornice ispraćeni gromoglasnim pljeskom.

OGLASI

Loading