Select Page

“POSUŠKO LITO”: Predstavljena knjiga “Hercegovac s razlogom” kolumnista Ivana Šimića

“POSUŠKO LITO”: Predstavljena knjiga “Hercegovac s razlogom” kolumnista Ivana Šimića

U organizaciji općine Posušje, a u sklopu „Posuškog lita“ 2014. u kinodvorani u Posušju predstavljena je knjiga ‘Hercegovac s razlogom’ kolumnista Ivana Šimića.

O knjizi su, osim autora, govorili ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH prof., Helena Lončar i Bosiljko Mišetić.

Gđa. Lončar je za knjigu kazala kako je dokumentarna i aktualna, a što se tiče stila humor susrećemo u svim temama. Rekla je kako to „nije humor kojeg možemo prepričavati, nego moramo razumjeti samog autora“. Za nju je nekakav opći dojam da se Ivek, kako ga je nazvala, u knjizi poigrava sa svime o čemu govori i piše.

Bosiljko je Ivanov stil pisanja usporedio s Tenžerom i Matošem, pa čak i Krležom. Rekao je kako Ivan svojim tekstovima upućuje poruku narodu da ga ohrabri u ovim teškim vremenima u kojima nam drugi kroje sudbinu i u kojem nam drugi biraju predstavnike u izvršnoj vlasti iz reda drugog naroda.

Završna riječ pripala je autoru Ivanu Šimiću koji je rekao kako se početak pisanja knjige poklopio s izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH ispred Hrvata. I danas se često sjeti te 2006. godine i velike nepravde prema jednom narodu. Ipak, isplatilo se „galamiti“ svih ovih godina jer i EU lagano spoznaje pogreške koje su se dogodile i događaju u BiH, donošenjem Deklaracije o BiH u kojoj se jasno kritizira centralizacija države i kako je potrebno novo ustavno uređenje BiH. Predstavljanje je završio njegovom idejom vodiljom, odnosno riječima:“Protiv gluposti, zabluda, iluzije i zla najbolje se boriti ismijavanjem“.

Predstavljanje Šimićeve knjige izazvalo je veliku pozornost Posušana, a u glazbenom dijelu programa nastupio je voklani sastav Bel Canto.

Knjiga „Hercegovac s razlogom“ Ivana Šimića zbirka je tekstova što su pod tim krovnim nazivom objavljivani na mostarskom portalu dnevnik.ba (ranije pincom.info). Ovim kolumnama dodano je i nekoliko putopisnih tekstova objavljenih u godišnjaku Ogranka Matice Hrvatske Grude, te, kao prilog, jedna kratka ratna priča iz istoga zbornika.

simic7 simic6 simic4 simic2 simic3simic7

OGLASI

Loading