Select Page

POSUŠKO LITO: U prepunoj dvorani održana dječja smotra folklora

POSUŠKO LITO: U prepunoj dvorani održana dječja smotra folklora

Šesta po redu dječja smotra folklora pod naslovom „Na Petrovu ognjištu“ u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „fra Petar Bakula“ Posušje održana je u subotu 28. svibnja u kinodvorani Posušje s početkom u 18 sati. Ove godine dječja smotra folklora ugostila je tri društva: HKUD „Studenčica“ iz Studenaca u Ljubuškom, HKUD „Napredak“ iz Uskoplja i Folklorno društvo „Ramska tradicija“ iz Rame. Pored gostujućih društva, čak šest skupina djece iz HKUD „fra Petar Bakula“ iz Posušja je nastupilo na večeri dječje smotre folklora, jer domaće kulturno – umjetničko društvo broji veliki broj djece koji su članovi društva, pa su ovom smotrom svi dobili priliku za nastup.

„Poteklo je i malo iznad očekivanog. Kinodvorana je bila prepuna, drago nam je da su roditelji i svi ljubitelji tradicije došli podržati ovaj događaj i našu dječicu u čuvanju tradicijske baštine kako našeg kraja, a tako i tradicijsku baštinu hrvatskog naroda iz ostalih krajeva. Puno se truda uložilo u organizaciju, naši stariji članovi su iskreno kazali da je bilo stvarno odlično“, kazala je za naš radio Gabrijela Širić, predsjednica HKUD „fra Petra Bakula“ Posušje. Zahvalila je svima koji su podržali ovu smotru, ali i svima onima koji već godinama na različite načine pomažu rad domaćeg kulturno – umjetničkog društva. Posušani su večeras predstavili običaje i plesove našega kraja, ali i nekoliko skupina malih gangaša i gangašica.

Po prvi put u Posušju nastupilo je Folklorno društvo „Ramska tradicija“ iz Rame koje je osnovano tek prošle godine, a u Posušje su došli sa skupinom od 30 djece i nekoliko odraslih koji su pomagali obući djecu za nastup. „Bilo nam je lijepo. Djeci je bilo jako zanimljivo. Budući da smo tek novoosnovani, svima nam je zanimljivo bilo nastupati van našega kraja. Predstavili smo običaje ramskog kraja i nekoliko igara“, kazala je za naš radio iz društva Mira Džalto.

Za razliku od ovog društva iz Rame, HKUD „Napredak“ iz Uskoplja koje je također nastupilo u Posušju ima tradiciju dužu od 100 godina. Točnije osnovani su 1906. godine. Njih je u Posušje došlo oko 20 djece. „Dolazimo drugi put u Posušje. Prvi put dolazimo na dječju smotru folklora u Posušju. Predstavili smo se zetskim kolom, zavrzlamom i poskočicom. To su pjesme i plesovi iz Uskoplja“, kazao je za naš radio Ivan Brkić iz HKUD „Napredak“ iz Uskoplja.

Od 2001. godine djeluje HKUD „Studenčica“ iz Studenaca u Ljubuškom. Za njima je mnoštvo nastupa kako u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj na svim važnijim smotrama folklora, pa tako i u drugim zemljama Europe. U društvu imaju nekoliko sekcija, a u svom kraju na godišnjoj razini imaju nekoliko organizacija svojih smotra. U Posušje ih je došlo oko 20.  „Moram reći iskreno u ime djece koja su tu nastupila da smo oduševljeni kako nastupom tako i organizacijom smotre. Drago mi je da je ovoliko djece nastupilo u svim društvima i da se općenito zanimaju za tradiciju i nastavljaju je. Mi smo predstavili pjesme i plesove iz zapadne Hercegovine: trusa, poskočica…“, kazao je za naš radio predsjednik HKUD „Studenčica“ iz Studenaca u Ljubuškom.

Posebno je na kraju smotre bilo zanimljivo natjecanje u starim igrama, pjesma koju su zapjevale žene iz Rame, te zajednički ples i pjesma na Trgu hrvatskih branitelja, prenosi Radio Posušje.

OGLASI

Loading