Select Page

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST OSNOVNOG OBRAZOVANJA U ŽUPANIJI ZAPADNOHERCEGOVAČKOJ

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST OSNOVNOG OBRAZOVANJA U ŽUPANIJI ZAPADNOHERCEGOVAČKOJ

𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐢ć je sa predstavnikom socijalnog partnera Ministarstva, Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke, gospodinom 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐤𝐨𝐦 Ć𝐮𝐫č𝐢ć𝐞𝐦 svečano potpisala novi Kolektivni ugovor po prvi put na razdoblje od dvije godine, kojim je predviđeno između ostaloga povećanje plaće za djelatnike u području osnovnog obrazovanja za 7%, počevši od 1. lipnja 2024. godine, kao i ponovno povećanje plaće za 7% počevši od 1. svibnja 2025. godine.

Ovaj značajan korak dolazi nakon višemjesečnih pregovora i predstavlja važan iskorak u poboljšanju radnih uvjeta za sve zaposlene u osnovnim školama.

Potpisivanje ovog ugovora bez podvrgavanja mjerama štrajka nakon dugo vremena pokazuje našu predanost unaprjeđenju obrazovnog sustava i osiguranju boljih radnih uvjeta za naše učitelje i ostale zaposlenike osnovnih škola na području Županije Zapadnohercegovačke. Ovaj ugovor će donijeti stabilnost i motivaciju potrebnu za daljnji razvoj i kvalitetu obrazovanja. Svjesni smo kako plaće i dalje nisu na zadovoljavajućoj razini no trenutno je to maksimum koji je u svojim fiskalnim analizama iznjedrilo Ministarstvo financija. Nastavljamo kao Ministarstvo kontinuirano djelovati na poboljšanju uvjeta za naše djelatnike, pogotovo kroz sistematske preglede koje Ministarstvo iz svojih sredstava nastavlja osiguravati i kroz ovaj Kolektivni ugovor.

,,Ovo nisu bili pregovori u kojima jedna strana gubi, a druga dobiva, već su svi sudionici ravnopravno pridonijeli postizanju zajedničkog cilja. Drago mi je da smo od početka pregovora na prvo mjesto stavili našu djecu, naše učenike, što je uvelike doprinijelo postignutom kompromisu. Vladi ZHŽ-a je obrazovanje od prvog dana prioritete. Želimo zajedno graditi bolji i kvalitetniji obrazovni sustav kroz kurikularnu reformu, nove zakone, centre izvrsnosti, pravilnike o napredovanju, poboljšanje uvjeta u školama, stručna usavršavanja i ostale pogodnosti.’’ , izjavila je ministrica Perić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministrica financija Blagica Leko, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, ministar pravosuđa i uprave Vjekoslav Lasić te ministar hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, Mladen Begić.

📸Photo cred: @grude.com

OGLASI

Loading