Select Page

POTRAGA ZA POKLONIMA I NOVOM ODJEĆOM: Predblagdanska groznica u BiH

POTRAGA ZA POKLONIMA I NOVOM ODJEĆOM: Predblagdanska groznica u BiH

Gradovi su okićeni i bliješte, izlozi mame, stvaraju se gužve… Počela je blagdanska groznica – što i kome darovati, kako ove godine urediti dom, što pripremiti od kolača, što od blagdanskih jela, koga pozvati, kome se odazvati…, piše Večernji list BiH.

Blagdanski prosinac i ove godine završit će velikim sniženjima što već sada za posljedicu ima velike gužve u trgovačkim centrima. Iako Božić nisu darovi, prosinac tradicionalno provodimo u kupnji. Svi mi želimo za taj blagdan razveseliti drage osobe pa svako sniženje dobro dođe, a sniženja posljednjih dana svakako ima.

Duh darivanja

Trgovci su svoje izloge ukrasili u blagdanskom duhu, a prolaznike nastoje privući oglašenim sniženjima od 50, 60 ili čak 70 posto. 
Na popustima je u ovo predblagdansko vrijeme gotovo sve: od prehrambenih artikala, kućnih potrepština, namještaja, kozmetike, parfema, do odjeće i obuće te u ovo vrijeme nezaobilaznih igračaka.

U mjesecu najveće potrošnje kupuje se doslovno sve, čak i iznad mogućnosti i raspoloživih sredstava, na kredite, rate… Svi žele kupiti darove, ali i ukrasiti kuću i spremiti bogatu trpezu, a uz to razmišljaju zašto ne iskoristiti sniženja.


“Većinu darova već sam kupila, sve su to sitnice za koje smatram da će razveseliti članove moje obitelji, a obitelj je velika, pa iako nisam za pojedinačni dar izdvajala neku veliku svotu novca, kad se sve zbroji, izdvojila sam oko 300 KM samo na darove. Iako potrošeni iznos nije mali, ne žalim, naprotiv, uživala sam u kupnji, raduje me ovo vrijeme i božićni šoping”, kazala nam je Marijana usput nam objašnjavajući u kojim trgovinama su najveća sniženja i gdje se najviše isplati obaviti kupnju.

Marijana je zaposlena i, na njezinu sreću, poslodavac joj je isplatio božićnicu koja joj je pokrila izdatke za darove. Međutim, velik je broj onih koji božićnicu neće primiti, ali za darove se ipak izdvoji barem nekoliko simboličnih maraka jer ipak – Božić je Božić i nije svaki dan. 


“Već nekoliko mjeseci izdvajam po nekoliko maraka od svoje ionako male mirovine kako bih kupila unučićima po neku sitnicu. Imam ih šestoro i ne bih ih željela rastužiti da im ništa ne kupim za Božić. Neće to biti neki veliki darovi kakve bih im željela priuštiti za Božić, kupit ću im po neki slatkiš ili igračkicu, al djeca moraju osjetiti radost darivanja”, kazala nam je baka Anica dodajući kako je nekada, dok je ona bila dijete, sve bilo drugačije.
“Nama bi za Božić baka dala orahe ili jabuku ako je slučajno imala i mi smo bili zadovoljni, danas djeca žele mnogo više, ali, što će te, vremena su se promijenila”, dodaje Anica.

Sezonska sniženja

I tako dok obilazimo trgovine i trgovačke centre zabrinuti zbog kućnog proračuna, koji svake godine premašimo, ali još samo ovo, pa još samo ono, u svoj toj strci i stisci s vremenom, zaboravljamo (ne stižemo) ono najvažnije – radovati se, uživati u danu, dijeliti s bližnjima… Nema te osobe koja može zadovoljiti sve kriterije za “savršeni Božić”.

I zato, kupite darove svojim najmilijim, ali ne morate kupiti mnoštvo drugih stvari koje smo, eto, vidjeli usput na sniženju. Ako smo blagoslovljeni time da si možemo priuštiti i dobar ručak, i kolač, i fino piće, i imamo obitelj i prijatelje s kojima to možemo podijeliti, budimo zahvalni na tome. I uživajmo.

Uživajte u blagdanskom duhu, budite sa svojim najmilijim jer za šoping i stres ima vremena i kasnije. Naime, prava sezonska sniženja počinju tek iza blagdana pa je zapravo bolje ako neku majicu, čizme ili jaknu nismo kupili sada jer za koji dan sve to bit će još jeftinije, a vi ćete kupnju, uz to što ćete uštedjeti, moći obaviti uz mnogo manje stresa.

vecernji.ba

OGLASI

Loading