Select Page

Povećana naknada nezaposlenim majkama u ŽZH

Povećana naknada nezaposlenim majkama u ŽZH

Nezaposlene majke u Županiji Zapadnohercegovačkoj će nakon rođenja djeteta dobiti 4.200 KM što će im biti isplaćeno u 12 obroka, potvrđeno je u petak iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

Na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održanoj 30. ožujka 2022. usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnog zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Navedenim Zakonom produženo je trajanje isplate novčane potpore ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu sa šest na 12 mjeseci.

Sukladno navedenom Zakonu, Vlada ŽZH je na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na sjednici održanoj 12. travnja 2022. donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i visine naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom kojom je visina potpore u mjesečnom iznosu povećana s 250 na 350 KM.

Sve žene-majke koje nisu u radnom odnosu, a koje predaju zahtjev za isplatu potpore po osnovu rođenja djeteta iza 7. travnja 2022. (dana stupanja na snagu Zakona), imat će pravo na novčanu potporu u trajanju od 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM.

Donošenje navedeni propisa ima ne samo ekonomsku, već i socijalnu opravdanost i predstavlja jačanje potpore obiteljima žena-majki koje nisu u radnom odnosu, priopćeno je u petak iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH na kraju kojeg je upućena uskrsna čestitka.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading