Select Page

Lovačka večer LD Radovanj Posušje: Biti lovac predstavlja čast i ponos

Lovačka večer LD Radovanj Posušje: Biti lovac predstavlja čast i ponos

Lovačko društvo Radovanj Posušje priredilo je ovoga petka, 6. prosinca 2019. tradicionalnu Lovačku večer koja je okupila lovce, članove lovačkih udruga Lovačkog saveza Herceg Bosne i lovačkih udruga iz Republike Hrvatske, među kojima su najbrojniji bili lovci iz Imotske krajine te prijatelje i uzvanike.

Osoblje svadbenog salona Viktorija potrudilo se za ukusnu večeru, a uzbuđenju večeri pridonijela je bogata tombola sa130 nagrada, među kojima je bilo 16 pušaka i terensko vozilo kao glavna nagrada. Koliko je bilo zanimanje za tombolu potvrđuje brojka od 6 950 prodanih listića.

Tijekom večeri pozdrave su uputili te odaslali prigodne poruke predsjednik LD Radovanj Posušje Zoran Bakula, predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne Slavko Marin, tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak te načelnik općine Posušje Branko Bago. Molitvu je uoči večere predmolio župnik župe Posušje fra Mladen Vukšić.

Častan lovac mora se dostojanstveno ponašati prije lova, za vrijeme lova i poslije lova

Predsjednik LD Radovanj Posušje Zoran Bakula pozdravio je prisutne lovce i uzvanike zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji ovog druženja. U svom je govoru posebno naglasio bitne odrednice vezane uz lovstvo. “Od postanka svijeta čovjek se bavio lovom. Biti lovac predstavlja čast i ponos. Častan lovac mora se dostojanstveno ponašati prije lova, za vrijeme lova i poslije lova. Častan lovac mora se plemenito odnositi prema prirodi te prema svim živim bićima, posebno prema divljači. Tek kada svoje lovačko ponašanje podignemo na taj častan nivo, svi mi skupa bit ćemo prepoznati u društvu kao časni i plemeniti ljudi. Raditi na zaštiti prirode i očuvanju divljači i njene životne sredine predstavlja trajnu obvezu za sve uzorne lovce”, kazao je predsjednik Bakula.

LD Radovanj Posušje djeluje od 1950. godine i trenutačno broji 298 članova, dok Lovački savez Herceg Bosne, koji djeluje već 26 godina, broji oko 10 000 lovaca. Predsjednik Saveza Slavko Marin u svom je govoru istaknuo: „Prijatelji lovci, nikad ne zaboravite što danas lovci u BiH imaju. Čuvajmo to, budimo dostojanstveni, budimo na tragu poruka vašeg predsjednika. Znači, lovačka etika, druženje, poštivanje zakona i propisa, čuvajmo ovo što nije lako stečeno, a dugo je čekano“, poručio je Marin okupljenim lovcima podsjetivši na brojnost lovaca u Savezu te općine i gradove koje pokriva. U svojoj drugoj poruci gospodin Marin se osvrnuo na napore koje udruga domaćin ulaže u borbi protiv krivolova. „Vaša udruga Radovanj Posušje napravila je nešto što treba biti primjer drugim udrugama. Napravili su održiv sustav i financijski i kadrovski i organizacijski i odlučno su krenuli u borbu protiv krivolova“, kazao je gospodin Marin.

Tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak pozdravio je prisutne u ime Kinološkog saveza i lokalnih kinoloških udruga. Osvrnuo se na manifestacije koje organiziraju kinolozi u BiH, od kojih su osobito prepoznate državne i međunarodne izložbe koje se priređuju kod nas, pa tako i u Posušju, koje privlače izlagače iz preko 20 zemalja, što predstavlja značajan spoj kinologije i turizma. Načelnik općine Posušje Branko Bago pozdravio je sve prisutne ispred Općine Posušje i u svoje osobno ime te kao član društva domaćina i predsjednik Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Dodijeljene su zahvalnice sudionicima hajke 2019., zahvalnice za radove u lovištu, zatim sudionicima malonogometnog turnira održanom ovog ljeta u sportskom centru Adeo na kojem je domaćin LD Radovanj osvojio 2. mjesto, uvjerenja mladim lovcima o položenom lovačkom ispitu i priznanja za počasne članove. Odličja III reda uručena su Ivanu Martiću, Mariju Jukiću i Mladenu Filipoviću. Dodijeljena su posthumno i tri odličja I reda za Vladu Mitra, Novicu Perića i Marijana Galića, koje su preuzeli članovi njihove obitelji.

LD Radovanj Posušje priprema se već sada za iduću godinu u kojoj će obilježiti svoju 70. obljetnicu rada.

Tijekom večeri sve je zabavljao Trio Jukebox.

radioposusje.ba

fotografije: Foto Video Penava

OGLASI

Loading