Select Page

POVIJESNA PREKRETNICA ZA BIH: Čović u ime BiH predao zahtjev za članstvo u EU!

POVIJESNA PREKRETNICA ZA BIH: Čović u ime BiH predao zahtjev za članstvo u EU!

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović uručio je ministru vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bertu Koendersu zahtjev BiH za članstvo u Europskoj uniji. Na svečanosti u Bruxellesu bili su nazočni nizozemski ministarvanjskih poslova Bert koneders, visoka predavvnica Federica Mogherini, povjerenik za proširenje Johanes Hahan, ministar vanjskih poslaova BiH Igor Crnadak i drugi…

Obratili su se prije predaje zahtjeva predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović prigodnim riječima, te nizozemski ministar vanjsih poslova BiH Bert Koenders, visoka predstavnica EU Federica Mogherini, te povjerenik Johanes Hahn

911184221ddd14d5b41b1714f17620fb

9 sati: Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH je rekao kako mu čini posebno zadovoljstvo da u ime stanovnika BiH, njenih konstitutivnih naroda i svih građana može reći da je BiH sve uradila da bismo predali kredibilan zahtjev za članstvo u EU. Naglasio je da se nada pozitivnom odgovoru EU kako bi BiH već sljedeće godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

Bert Koenders, ministar vanjskih poslova istakao je činjenicu da je BiH na putu reformi, što je važno za sve njene građane. Pozdravio je usvajanje Reformske agende izrazivši nadu da će se zadržati pozitivan reformski kurs. Koenders je obećao da će se Vijeće ministara EU BiH obratiti onda kada se vidi da je napravljen značajan napredak. “Budite uvjereni da će i Vijeće Europe učiniti sve kada vidi da je učinjen napredak”, rekao je Bert Koenders.

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost kazala je da EU računa na BiH, kao i da će EU pomoći BiH na tom putu.

72b5fcd63b7ede672fecc78a1d5ea05a

Johannes Hahn, povjerenik EU za pregovore o proširenju, pozdravio je usvajanje mehanizma koordinacije, poručivši da građani BiH zaslužuju članstvo u EU. Poručio je kako je ovo početak napornog rada.

9.30 sati: počela je press konferencija predsjedatelja Predsjedništva BiH, Dragana Čovića nakon predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU

“Danas je ovo poseban dan. Povijesni dan. Ono što želim naglasiti je zahvalnost visokoj predstvanici Mogherini i povjereniku za proširenje Hahnu na svemu što su nam pomogli proteklih šest mjeseci. Sjetite se koliko je bilo pitanja odavde iz Bruxellesa. BiH mor astići susjede. Nema više povratka. Siguran sam da slijedi poziv u MAP za NATO. Prvi put od Daytona do danas ćemo morati raditi reforme u državi imati loklane izbore. Poziv svim kolegama liderima da nastavimo pozitivan napredak. Ovo je ohrabrenje da nastavimo razgovore na izmjenama Izbornog zakona i to završimo u narednom razdoblju. Pozotovna energija iz Bih će doći do izražaja narednih šest mjeseci, budite sigurni.

vecernji.ba

 

OGLASI

Loading