Select Page

Požar na Čvrsnici se drastično proširio, vatrogasci brane prometnicu

Požar na Čvrsnici se drastično proširio, vatrogasci brane prometnicu

Požar na planini Čvrsnici kod Jablanice proširio se tokom jučerašnjeg dana u nekoliko pravaca. Kako je rekla glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač za Klix.ba, požarna linija se spustila za blizu 1.300 metara niz strme padine.

Ovo je posljedica velikih strmina i obrušavanja kamenja koje za sobom ostavlja tragove zapaljivih kratera. Tijekom jučerašnjeg dana je zabilježeno najveće pomjeranje požarne linije i ona je sada pomjerena 1.500 metara u smjeru Jablanice u odnosu na lokalitet Bačvara odakle je požar krenuo.

“Helikopter OSBiH je djelovao jučer ujutro i trebao je opet djelovati oko 19 sati, ali zbog jakog vjetra nije mogao. Jutros je oko 9:00 sati djelovao sa šest izbačaja vode i vratio se u bazu po gorivo, a očekuje se nastavak u poslijepodnevnim satima“, kazala je Kovač.

Bitno je naglasiti da kuće nisu ugrožene, ali jeste regionalni put koji vatrogasci iz Jablanice brane već danima. Nisu još zatražili pomoć svojih kolega jer uspijevaju izaći nakraj s vatrenom stihijom. Gornji dio požara je nemoguće gasiti jer se radi o vrlo strmom i nepristupačnom terenu.

“Sve raspoložive snage civilne i protupožarne zaštite su na terenu kako bi djelovale u slučaju širenja požara prema prometnici”, dodala je Kovač.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije jutros su aktivni požari na području Mostara gdje gori trava i nisko rastinje, Neuma oko sela Podkula, koji je izvan kontrole, te u Hutovu gdje gore trava i nisko raslinje. Nijedan od ovih požara ne ugrožava kuće.

jabuka.tv
FOTO:Klix.ba

OGLASI

Loading