Select Page

Pozitivni demografski trendovi u Posušju, Grudama i Čitluku

Pozitivni demografski trendovi u Posušju, Grudama i Čitluku
Iako je BiH, prema statistikama, zemlja u kojoj se bilježi ekstreman gubitak stanovništva, u općina s većinskim hrvatskim stanovništvom stanje i nije tako loše. Dapače, u hercegovačkim općinama Grude, Čitluk, Posušje, bilježe se pozitivni demografski trendovi.

Općina Posušje u ŽZH jedna je od rijetkih općina u BiH s pozitivnim prirodnim priraštajem. Sa 173 rođene djece i 161 umrlom osobom odolijeva trendu pada nataliteta koji je u BiH prisutan cijelo desetljeće.

Bilježimo pozitivne trendove. Volimo istaknuti da smo najmlađa općina po strukturi stanovništva u BiH. Prosječna starosna dob stanovnika Posušja je 36 godina, a najbrojniji su stanovnici oni od 15 do 19 godina, kazala je savjetnica za razvoj i društvene djelatnosti Općine Posušje Ana Begić za RTV Herceg Bosne.

Begić je istaknula kako je posuška Osnovna škola najbrojnija u BiH s 1.400 učenika. Istaknula je kako su u Općini Posušje svjesni i velikog iseljavanja, ali da se oni trude kako bi se na sve načine ti trendovi zaustavili, odnosno kako bi oni zadržali stanovništvo, omogućujući mu bolje uvijete za život.

Ulažemo u infrastrukturu, nove školske zgrade. Gradimo novu osnovnu školu. Nadamo se da će ona u rujnu biti u funkciji. Gradimo i jedno novo krilo u područnoj školi u Čitluku, gdje također bilježimo rast djece, kazala je Begić.

Pozitivan primjer je i župa Grude, gdje je u 2019. kršteno 43 djece desetero više od broja umrlih u toj godini. Iako je u općini Čitluk (HNŽ) broj umrlih u 2019. za 9 više od broja rođenih, broj novorođene djece za 7 beba je veći u odnosu na 2018. godinu.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostara krajem 2019. zabilježena su dva rekordna vikenda po broju porođaja.

Mislim da je to zadnji vikend u 11. mjesecu i vikend 19 prosinca. Jedan je bilo 8, a drugi 12 porođaja, u jednom dežurstvu u 24 sata, što je dvostruko više od prosjeka, kaže Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SBK Mostar.

Inače, dvije rekordne godine u zadnjih 15 godina, po broju porođaja u SKB Mostar, su 2014. kada je u Mostarskoj bolnici bilo 1.800 poroda i 2018. kada je zabilježen rekordan broj porođaja – 1.826, dok je u 2019. bilo 1.714 porođaja, dakle 112 porođaja manje.

Međutim, to nije neki značajni pad. Na primjer imali smo 2016. nešto više od 1.600 porođaja, istaknula je dr. Tomić.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading